Anasayfa / ML / Dış Ticaret Politikası ve Vergiler

Dış Ticaret Politikası ve Vergiler

Dış Ticaret Politikası

Mali’de ihracat tarifeleri 1990 yılından itibaren elimine edilmeye başlanmıştır. Halen yalnızca pamuk ve altın ihracatından %3 oranında bir kesinti söz konusu olup, diğer ürünlerin ihracatından vergi alınmamaktadır. İthalattan alınan gümrük vergileri de 1994 devalüasyonundan sonra önemli ölçüde azaltılmış, bir çok üründe ise tamamen kaldırılmıştır. Halen Mali’de ithal edilen ürünlerin ülke içerisinde üretilip üretilmediğine bağlı olarak bir vergi uygulaması söz konusu olup, ülkede üretilen ürünler için koruyucu mahiyette nispeten daha yüksek gümrük vergileri alınmakta, ülkede üretilmeyen ürünler içinse daha düşük veya sıfır gümrük uygulanmaktadır. Mali’de uygulanan gümrük sistemi Batı Afrika Ülkeleri Parasal ve Ekonomik Birliği (WAEMU) ortak gümrük tarifesine uygun olup, ortak gümrük tarifesi 2000 yılının Ocak ayından itibaren yürürlüğe girmiştir. 2003 yılından itibaren de Mali Dünya Ticaret Örgütü anlaşmasına uygun olarak gümrük değerleme kararnamesini imzalamıştır.

Mali’ye narkotik ürünlerin ithali yasaktır. Tıbbi ilaçlar, veterinerlik ürünleri, silah ve askeri mühimmat, otomobil üstü büyük tonajlı araçlar, tütün mamülleri ve 50 mm’den daha küçük çaplı balık oltalarının ithalinde ilgili bakanlıktan ön izin alınması gerekmektedir.

Mali ile ticarette veya bu ülkede yapılacak yatırımlarda yabancı firmalara yasal olarak özel bir uygulama söz konusu değildir. Yerel firmalar yabancılara göre herhangi bir ayrıcalığa da sahip değillerdir. Ülkede iş yapma prosedürleri oldukça basitleştirilmiş olup, yabancı firmaların sermayeyi veya karlarını yurt dışına çıkarmalarında herhangi bir kısıtlama söz konusu değildir.

Ticari gösteriler için ve inşaat projeleri ile diğer bazı geçici işlerde kullanılmak üzere ithal edilen mal ve ekipmanlara geçici ithal izni verilmektedir.

Sitemizde ve uygulamamızda çerezler kullanılmaktadır. Buradan İnceleyebilirsiniz..