Anasayfa / NG / Pazar ile İlgili Bilgiler

Pazar ile İlgili Bilgiler

ALTYAPI

 

Nijerya’nın fiziki altyapısı genel görünüm itibariyle oldukça sınırlı düzeydedir. Ulaşım, enerji ve iletişim hizmetleri yetersizdir. Bu durum ekonominin gelişimini engellemiştir. Geçmiş hükümetler altyapı çalışmaları için bütçeden önemli miktarlarda kaynak ayırmış olmalarına rağmen teknolojik yetersizlikler, plansızlık ve yönetim yetersizliği gibi nedenlerden dolayı büyük bir başarı sağlanamamıştır.

 

Ulaştırma Altyapısı: Nijerya’da ürünlerin dağıtımında karayolları önemli bir yer tutmakla birlikte, karayolu ağının durumu kötü durumdadır. Toplam 200 bin km’lik yol ağının yaklaşık yarısı oldukça kötü durumdadır.

 

Ülkede demiryolları ihmal edilmiş olup, 3.500 km'lik bir hatta sahiptir. 1964 yılından beri demiryolu ağında önemli bir gelişme kaydedilmemiştir. 2006 yılında, 25 yıllık bir modernizasyon planı yapılmış ve China Civil Engineering Constructon Corporation ile modernizasyon planı çerçevesinde 8,3 milyar $’lık bir kontrat imzalanmış; ancak önemli bir ilerleme kaydedilememiştir. (Nijerya Demiryolu İdaresi: http://nrc.gov.ng/)

 

Limanlar 1970’lerdeki ithalat artışı ile beraber önemli ölçüde genişletilmiştir. Fakat bakım eksikliği nedeniyle çoğu liman teçhizatı çalışmamakta, yükleme/boşaltmada otomasyon yetersiz kalmakta ve gecikmeler olmaktadır. Önemli deniz limanları Lagos, Warri, Harcourt ve Calabar’dır.

 

Ülkenin en büyük şehri olan Lagos, Nijerya’nın ticaret ve finansal merkezi olup, aynı zamanda Kahire’den sonra tüm Afrika kıtasındaki en büyük ikinci liman şehridir. Port Harcourt ve Calabar diğer önemli limanlarıdır. Nakliyeciler açısından dok ücretleri dünyadaki en yüksek ücretler arasında yer almaktadır. Nijerya’nın beş havaalanı (Lagos, Abuja, Harcourt, Kano ve Enugu) uluslararası uçuş kabul etmektedir.

 

Petrol ve gaz ihracatı çok uluslu şirketlerce işletilen kıyıdaki terminallerden yapılmaktadır. Bonny terminali Shell tarafından, Qua Iboe terminali Exxon-Mobil tarafından, Brass terminali Agip tarafından işletilmekte olup, diğer terminallerden daha verimlidir.

 

Ülkede 5 uluslararası (Lagos, Abuja, Harcourt, Kano ve Enugu) ve 16 yerel olmak üzere toplam 21 havalimanı vardır. Uluslararası havalimanları işletme ve güvenlik açısından dünyada iyi bir imaja sahip değildir. Yerel havaalanları oldukça geri düzeydedir. Yerel hatların 1990’larda liberalizasyonu ile birlikte özel taşımacılık şirketlerinin sayısı artmış ve devlete ait havayolu Nijerya Havayolları 2004 yılında iflas etmiştir. (Federal Havacılık İdaresi:http://www.faan.gov.ng/)

 

Haberleşme: Nijerya’nın petrol dışı büyümesi özellikle hizmetler sektöründeki gelişmeden kaynaklanmaktadır. Dünyanın en hızlı büyüyen telekomünikasyon piyasalarından birine sahip olan Nijerya, büyük GSM operatörlerinin birçoğunun Batı Afrika bölge merkezlerine ev sahipliği yapmaktadır. Hükümet bu alanda altyapıyı geliştirmeye yönelik önemli adımlar atmaktadır. Ayrıca, Afrika’nın en kalabalık ülkesi olan Nijerya bu açıdan büyük bir pazar olarak görülmektedir. Telekomünikasyon sektöründe yapılmış olan yatırımların 2/3’ünden fazlası yabancı yatırımlardır.

 

2017 yılı Aralık ayı sonu itibarıyla kullanımda olan cep telefonu sayısı yaklaşık 145 milyon, ayrıca, internet kullanıcı sayısı yaklaşık 99 milyondur. (Nijerya Devlet İstatistik- http://nigerianstat.gov.ng/)

 

Elektrik: Elektrik kesintileri ciddi sorundur. Nijerya’da kurulu elektrik üretim kapasitesi 5.500 MW civarında olup, hükümet bu üretimi 2019 yılı itibarıyla 10.500 MW’a yükseltmeyi amaçlamaktadır ve bu amaçla 10 milyar doların üzerinde bir meblağın enerji sektörüne yatırılması planlanmaktadır.

 

Ancak, gerek doğal gaz üretim santrallerine gerekse elektrik santrallerine giden doğal gaz borularına yapılan sabotajlar (2016 Mayıs ayında üretimin 1.400MW’a kadar düşmesine yol açmıştır), döviz darlığından dolayı alternatif yakıtın pahalı olması ve özel sektör işletmecilerin santral kapasitelerini genişletmesini zorlaştıran finansal yetersizlikler, dağıtım hatlarının eskiliği (%40 kayba yol açıyor), ödenmeyen elektrik faturalar gibi olumsuz etkenler elektrik üretiminin azalmasına yol açmaktadır. Kırsal kesimde elektriği olmayan yerler yaygındır.

 

Hükümetin gelecek dönem hedefleri mevcut santrallere ilaveten, solar, rüzgar ve hidro santraller kurulması suretiyle kurulu elektrik arzını artırabilmektir. Ayrıca, ülkede kömür üretimini artırma ve kömürü enerji üretiminde daha fazla değerlendirme konusu da hükümetlerce üzerinde durulan önemli bir husustur. Nijerya’da enerjinin kaçak olarak kullanılması da oldukça yaygın olup, enerji hırsızlığı ülkede giderilmesi gereken önemli sorunlar arasında bulunmaktadır.(Nijerya Elektrik İdaresi:http://www.nercng.org)

 

Sitemizde ve uygulamamızda çerezler kullanılmaktadır. Buradan İnceleyebilirsiniz..