Anasayfa / SR / Genel Ekonomik Durum

Genel Ekonomik Durum

Surinam ekonomisi büyük oranda altın ve petrol ihracatına dayalıdır. Ülke 6 bin dolar civarındaki kişi başı gelirle dünya sıralamasında ilk 100 ülke içerisinde yer almayı başarmışsa da, yüksek yoksulluk, işsizlik ve enflasyon oranları ile mücadele etmekte olan bir ülkedir. Sömürge döneminden bu yana devam eden uygulamalar, dışa bağımlı ekonomi, dış müdahaleler, yetersiz altyapı gibi nedenlerle Surinam ekonomisi zenginliklerini halkının refahı için yeterli düzeyde kullanamamaktadır. Son yıllarda ülke ekonomik büyüme rakamlarında da eksi yönde bir seyir izlemektedir.

En önemli gelir kaynağı madenler olup, ülke yeraltı kaynakları açısından oldukça zengindir. Başlıca madenler altın, petrol, boksit, alüminyum, platin, bakır, kaolin ve nikeldir. Ayrıca ormancılık, denizcilik ve zengin su kaynakları sebebiyle hidroelektrik enerji bakımından da büyük potansiyel bulunmaktadır. Nitekim orman ürünleri ve deniz canlıları Surinam halkı için önemli gelir kapıları arasında yer almaktadır. Ülkede tarıma elverişli araziler sınırlı olmakla birlikte, şeker kamışı, muz, tropikal meyveler, pirinç ve kahve yetiştiriciliği açısından verimlidir.

Dış ticarette yıllık hacim 3 ila 4 milyar dolar civarında seyretmektedir. 2017 yılında 1.9 milyar doları ihracat, 1.5 milyar doları ithalat olmak üzere toplam hacim 3.4 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Başlıca ihracat ürünleri altın, hampetrol ve alüminyum olup, onları kereste, pirinç, deniz canlıları ve muz takip eder. İthalatta öne çıkan kalemler ise petrol yağları, motorlu taşıtlar, binek araçlar, telefon cihazları, temel gıda ürünleri ve pamuktur. Ülkenin dış ticaretteki en önemli partnerleri ihracatta %30’u aşkın payı ile İsviçre, %20’yi aşkın payı ile Hong Kong, ithalatın %30’dan fazlasını karşılayan ABD ve yaklaşık %15’ini karşılayan Hollanda’dır. Diğer önemli partnerler ise Çin, Belçika, Guyana, Trinidad Tobago ve BAE’dir.

Sitemizde ve uygulamamızda çerezler kullanılmaktadır. Buradan İnceleyebilirsiniz..