Anasayfa / MY / Genel Ekonomik Durum

Genel Ekonomik Durum

Ekonomik Yapı

Malezya’nın 2017 yılında milli geliri %5,9 oranında bir artış göstermiş, bu dönemde özel tüketim ise %7,0 artmıştır. 2015-19 döneminde ise hizmetler sektörünün %6,6 artması beklenmektedir.

Elektronik ürünler en önemli ihracat kalemi olmasına karşın, üretim ağırlıklı olarak ithal ara mallara bağımlıdır. 2020 yılında gelişmiş ülke statüsüne geçme hedefinde olan Malezya ihracattaki yerli katma değeri artırmayı hükümet politikası olarak uygulamaktadır. Buna karşın, elektronik ürünlerin çok büyük oranda ihracat amaçlı üretilmesi küresel talepteki dalgalanmalara karşı sanayiyi hassas bir duruma sokmuştur.

İhracatın GSYİH’ye oranı %75 seviyesindedir ve bu oran uluslararası standartlara göre yüksektir. Malezya son yıllarda yüksek mal fiyatlarından fayda sağlamıştır fakat bu yükseliş aynı zamanda Malezya’nın küresel daralmalara karşı hassas bir yapıda olmasına yol açmıştır.

Ekonomi Politikaları

Yeni hükümet önümüzdeki 5 yıllık dönemde 2 yol haritası çerçevesinde hareket edecektir. Yol haritalarının hedefleri Malezya’nın gelir düzeyinin artırılması ve 2020 itibariyle Malezya’nın yüksek gelirli bir ülke haline gelmesidir. (Yüksek gelirli ülkeler, 2011 yılı için kişi başına milli geliri 12.476 dolardan düşük olmayan ülkelerdir.) Yol haritalarının birincisi olan “Kamu Transformasyon Programı”nın yolsuzlukla mücadele, eğitim sisteminin geliştirilmesi ve kırsal altyapının iyileştirilmesi gibi 7 hedefi bulunmaktadır. 2. plan ise Ekonomik Transformasyon Programıdır. Programda turizm, palm yağı tarımı gibi ekonomik büyümeyi artırma potansiyeli yüksek 12 alan belirlenmiştir. 2011-2015 dönemi için yapılmış olan 10. Malezya Kalkınma Planı bu programların uygulama konmasını desteklemiştir.

Ekonomik Performans

Özel tüketim, harcamalar bakımından ekonomik büyümenin en büyük faktörü olsa da dış ticaret önemli bir rol oynamaya devam etmektedir. Özellikle toplam ihracatın içinde %50’ye yakın bir paya sahip olan elektrikli ve elektronik ürünler önemli bir faktördür. Bu yüzden bu ürünlerdeki küresel talep dalgalanmalarına karşı ekonomik büyüme yetersiz kalmaktadır. Bu bağımlılık kolayca azaltılamamaktadır ve hükümet diğer alanlara yatırımı teşvik etmesine rağmen bu sürecin uzun süreceği görülmektedir. Son yıllarda Malezya, gelişmiş ülkelerdeki şirketlerin bazı operasyonel faaliyetlerini düşük maliyetli merkezlere kaydırma eğiliminden oldukça faydalanmıştır. Doğrudan yabancı yatırım akışının büyük bir kısmı imalat sanayine yönelmiş olsa da son yıllarda hizmetler sektörünün aldığı pay devamlı artmaktadır. Bununla beraber, yabancı yatırımı çekmek için Malezya, bölgesel rakipleri (özellikle Çin) ile rekabet halindedir. Malezya, bilgi tabanlı bir ekonomi hedefine paralel olarak yüksek bilgi içerikli sanayilere ve yüksek katma değerli imalat sanayine yatırım çekme konusunda çalışmalar yapmaktadır.

2017-22 döneminde ekonominin düzenli bir büyüme göstermesi beklenmektedir. 2017’de %5,9 olan büyüme oranının devam eden dönemde de bu ortalama rakam etrafında büyüyeceği öngörülmektedir. İç talep 2017-22 arasında güçlü büyüme gösterecektir. Güçlü işgücü pazarı özel tüketimin büyümesini sağlarken, yeni altyapı projelerinin başlayacak olması yatırım harcamalarının artmasına sebep olacaktır. Önümüzdeki dönem boyunca mal ve hizmet ihracatının yıllık ortalama %7,5 oranında artması beklenmektedir. Ancak dönem boyunca ithalatın büyüme oranının daha yüksek olması beklendiğinden ihracatın ekonomik büyümeye pozitif katkısı olmayacaktır.

2017-22 döneminde ekonomide düzenli bir büyüme beklenmektedir. Büyümenin, Malezya’nın tüm işgücünün %10’unu oluşturan yaklaşık 1,3 milyon kamu çalışanların maaşlarına yapılan artışlar sonucu özel tüketimin artmasıyla desteklenmesi öngörülmektedir.

İç talebin 2017-22 arasında güçlü bir büyüme eğiliminin olması öngörülmektedir. İşgücü piyasasının güçlenmesi özel tüketimi artıracak, büyük altyapı projeleri, yatırım harcamalarındaki artışı sağlayacaktır(2012 yılından daha yavaş).

Mal ve hizmet ihracatının sözkonusu dönemde yıllık ortalama %7 artması beklenmekte olmasına rağmen, mal ve hizmet ithalatındaki artışın daha hızlı olması sebebiyle ihracatın GSYİH’ye etkisi negatif kalacaktır.

Sitemizde ve uygulamamızda çerezler kullanılmaktadır. Buradan İnceleyebilirsiniz..