Anasayfa / JP / Genel Ekonomik Durum

Genel Ekonomik Durum

Ekonomik Yapı

2. Dünya savaşından bu yana düzenli olarak büyümeye devam eden Japonya ekonomisinin büyümesi 2008 yılında önemli ölçüde yavaşlamaya başlamıştır. Ekonomik büyümesi ağırlıklı olarak ihracata dayanan Japonya’da, dışarıdan gelen taleplerin ekonomik kriz dolayısıyla azalmaya başlaması sonucu hükümet yerel talebi canlandırmaya yönelik önlemleri artırmıştır.

2016 yılında  ithalatımız 3,9 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. 2017 yılında  ihracatımız bir önceki yıla göre % 16,2 oranında artarak 411 milyon dolar seviyesinde gerçekleşmiştir. İki ülke arasındaki ticari ilişkiler ağırlıklı olarak Japonya’dan yapılan ithalat ile yönlendirilmektedir

Enflasyon

Japonya’da enflosyonist baskıların yeniden ortaya çıkmasıyla TÜFE  %1,4 oranında gerçekleşmiştir. 2014 yılında bu trendin devam etmesi bazı faktörlere bağlıdır. Bunların en önemlisi Merkez Bankasının %2’lik enflasyon hedefini gerçekleştirmek için yürüttüğü ultra-gevşek para politikasıdır. Ayrıca tüketici vergilerinde planlanan artışlar (Nisan 2014’de %8, Ekim 2015’te %10) fiyat seviyesinde yükselmeye neden olacaktır. Ayrıca çıktı açığındaki daralma ve zayıf Yen tüketici fiyatlarını yukarıya doğru itecektir. İMF tahminlerine göre ortalama tüketici fiyatları enflasyonunun 2014 yılında %2,8 ile zirve yapması, 2016 da  %1,8’e düşmesi beklenmektedir.

Japonya'nın yurt dışı yatırımlarının sektörel dağılımı incelendiğinde, imalat sektöründeki yatırımların %32 finans ve hizmet sektörlerinin yer aldığı imalat dışı yatırımların payının ise % 70 seviyesinde olduğu tespit edilmektedir.

Sitemizde ve uygulamamızda çerezler kullanılmaktadır. Buradan İnceleyebilirsiniz..