Anasayfa / EE / Genel Ekonomik Durum

Genel Ekonomik Durum

GENEL EKONOMİK DURUM

Ekonomik Performans

Estonya son yıllarda yatırımcılara yönelik cazip bir yatırım ortamı tesis etmiş olan orta gelir kategorisinde bir ülkedir. Ülkenin teknoloji ve modern işletmecilik yöntemleri transferi sayesinde gelişmiş batı Avrupa pazarları ile arasındaki açığı kapatma potansiyeli bulunmaktadır. 

Estonya, sınai üretimde emek yoğun ürünlerden (hazır giyim gibi) daha teknoloji yoğun ürünlere yönelmektedir. Bu durum, Estonya’yı Çin ve Hindistan gibi ülkelerin bu alanlardaki yoğun rekabetinden korumaktadır.

Estonya ekonomisi 2004 yılı Mayıs ayında AB’ye üye olan ülkeler arasındaki en küçük ekonomidir.

Ülkenin küçük ölçeği tüketim malları üretimine dönük yatırımlar bakımından cazibesini sınırlamaktadır. Buna karşılık yeni gelişmelere açık olması ve yatırımlar için uygun bir iş ortamı sağlaması Estonya’yı yüksek teknolojili üretim için cazip bir pazar haline getirmektedir.

Satın alma gücü paritesine göre kişi başına düşen GSYİH diğer Baltık ülkelerinden daha yüksek olmakla birlikte Slovenya, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya’nın gerisindedir. 

GSYİH 2000-2007 yılları arasında yıllık ortalama % 7 oranında büyüme kaydetmiştir. Bu istikrarlı büyüme ucuz kredilere erişimin kolay olması sayesinde gerçekleşmiştir. İç talepteki daralma ve emlak fiyatlarındaki düşüş 2008 yılında ekonomik yavaşlamaya neden olmuştur. Estonya ekonomisi 2010 yılında durgunluktan çıkmıştır. 2013 yılında GSYİH artış hızı % 1,6 olmuştur. 2012 yılında % 4,7 büyüyen ekonomi için bu oran dikkate değer bir yavaşlamadır. 2014 yılında GSYİH artışı % 2,1 olmuştur.  2017 yılında ülke % 4,9 oranında bir büyüme oranına ulaşmıştır. Büyümenin hızlanmasında işsizliğin azalması ve reel ücretlerin artması ile birlikte artış gösteren hane halkı tüketim harcamaları etkili olmuştur.

Ortalama yıllık tüketici fiyatları enflasyonu 2012 yılında % 3,9 iken, 2013 yılında yavaşlayarak % 2,8 olmuştur. 2013 yılının ikinci yarısından itibaren enflasyon düşmeye başlamıştır. Enflasyondaki düşüş seyri 2014’te hızlanarak devam etmiştir. Bunda özellikle yılın ikinci yarısında küresel petrol fiyatlarındaki düşüşün rolü olmuştur. Fiyatlardaki düşüş gıda sektöründe belirgindir. Bu durum, Ağustos ayında Rusya’nın AB ülkelerinden gıda ithalatına yasak uygulamaya koymasından kaynaklanmaktadır. Tüm bu gelişmeler 2014 yılında % 0,1 oranında deflasyona neden olmuştur. 2016 yılındaki %0,9'luk enflasyon oranı 2017'deki canlanma ile %3,7'ye yükselmiştir. Önümüzdeki 5 yılda enflasyonun azalma eğilimi göstereceği öngörülmektedir.

 

Ekonomide Geleceğe Yönelik Beklentiler

Ekonomik Büyüme

2018 yılında ekonomik büyümenin başlıca itici gücü tüketim harcamaları olacaktır. 2018 yılı için beklenen reel GSYİH artış hızı %3,9'dur. 2018-2023 yılları arasında beklenen GSYİH artış hızı ortalama % 3,1'dir.

 

Enflasyon

2018 yılı için beklenen enflasyon oranı % 3'tür. 2018-2023 yılları arasında beklenen yıllık ortalama enflasyon oranı % 2,4'tür. Enflasyonist etkilerin ülkenin başlıca ticaret ortağı olan ülkelerdeki fiyat artışlarından, iç talepteki artıştan ve Avronun değer değişiminden kaynaklanacağı tahmin edilmektedir.

Sitemizde ve uygulamamızda çerezler kullanılmaktadır. Buradan İnceleyebilirsiniz..