Anasayfa / KW / Genel Bilgiler

Genel Bilgiler

TEMEL SOSYAL GÖSTERGELER
 
 
Temel Sosyal Göstergeler

 

Yüzölçümü 17.818 km2
Nüfusu 4,5 milyon (2018 tahmini)
Başkenti Kuveyt
Önemli Şehirleri Kuveyt, Farwaniya, Hawalli, Ahmadi, Jahra
Dili Resmi dili Arapça’dır.
Para Birimi Kuveyt Dinarı (KD)
Din İslam
Yönetim Şekli Anayasal Emirlik
Valilikler 6 Adet Valilik- Al Ahmadi, Al 'Asimah, Al Farwaniyah, Al Jahra', Hawalli, Mubarak al Kabir
Bağımsızlık Tarihi 19 Haziran 1961

 
 

Üyesi Olduğu Uluslararası Kuruluşlar
 
ABEDA, AfDB (bölge dışı üye), AFESD, AMF, BDEAC, CAEU, FAO, G-77, GCC, IAEA, IBRD, ICAO, ICC, ICCt, ICRM, IDA, IDB, IFAD, IFC, IFRCS, IHO, ILO, IMF, IMO, IMSO, Interpol, IOC, IPU, ISO, ITSO, ITU, ITUC, LAS, MIGA, NAM, OAPEC, OIC, OPCW, OPEC, PCA, UN, UNCTAD, UNESCO, UNIDO, UNITAR, UNWTO, UPU, WCO, WFTU, WHO, WIPO, WMO, WTO
 
GENEL BİLGİLER
 
Coğrafi Konum
 
Kuveyt; Basra Körfezinin kuzeyinde yer almaktadır. Kuveyt ile Suudi Arabistan arasındaki tarafsız bölgedeki 2590 km2’lik alan da dahil edildiğinde toplam 17,818 km2’lik yüzölçüme sahip olan Kuveyt’in kara komşuları Irak ve Suudi Arabistan olup, Irak ile 240 km, Suudi Arabistan ile ise 222 km sınıra sahiptir. Kuveyt’in toplam kıyı uzunluğu ise 499 km’dir. Boubiyan Adasında yer alan bataklık alanlar dışında, Kuveyt’in tamamına yakını düz ve çöl alanlardan oluşmaktadır. Ülkenin en yüksek noktası 306 m. olup, dağ, akarsu, ve benzeri fiziksel yapılara sahip değildir. Boubiyan ve Failaka Adaları dışında bazı küçük adalar bulunmaktadır.
 
 
Siyasi ve İdari Yapı
 
Kuveyt 1961 yılında bağımsızlığını kazanarak 1963 yılında Birleşmiş Milletler'in bir üyesi olmuştur. Jeopolitik konumu nedeniyle etrafındaki istikrarsızlıklardan olumsuz olarak etkilenen Kuveyt sekiz yıl süren İran Irak savaşı sonrasında Ağustos 1990 tarihinde Irak tarafından işgal edilmiş, ancak ABD'nin öncülüğünde çeşitli ülkelerin oluşturduğu askeri güçlerin ortak harekatı sonucunda Şubat 1991 tarihinde yeniden bağımsızlığına kavuşmuştur.
 
Kuveyt’in yönetim biçimi, anayasal monarşi olup; Kuveyt Anayasa’sı Kuveyt'i sadece Şeyh Mübarek Al Sabah'ın soyundan gelenlerin başa geçebileceği bir emirlik olarak tanımlamaktadır. İktidar müteveffa Şeyh Ahmad Al-Jaber'in (1921-1950) iki oğlunun aileleri arasında paylaşılmaktadır.
 
Kuwait Emiri Ocak 2006’da ölümünden sonra veliaht prens Saad Al jabar Kuveyt Emiri olmuş, ancak sağlık gerekçesiyle  9 gün sonra tahtını halen görevde olan Sabah Al Ahmad Al Jabar Al Sabah’a devretmiştir.
 
Yasama yetkisi; Emir, Bakanlar Kurulu ve Ulusal Meclis tarafından paylaşılmaktadır. Kanunlar, Meclis tarafından kabul edildikten sonra Emir tarafından onaylanmakta olup, bundan sonra resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmektedir. Emir'in parlamentoyu feshetme yetkisi de bulunmaktadır. Ancak fesih için nedenlerin açık olarak belirtilmesi gerekmektedir.
 
Sabah Al Ahmad Al Jabar Al Sabah, emir olduğu 2006 yılından bugüne kadar 7 kez meclisi fesih ederek seçime gitmiştir. Ekim 2016’da meclis fesih edilmiş, Kasım sonunda istifasını sunan Başbakan Şeyh Jaber Mubarek Al hamad Al Sabah, istifasından iki gün sonra tekrar hükümeti kurmakla görevlendirilmiş ve 30 kasım 2011 tarihinden itibaren başbakanlık yapmaktadır.
 
Kuveyt'te siyasi parti kurmak yasak olduğundan yasal olarak tanınmış partiler bulunmamaktadır. Ancak çeşitli gruplaşmalar mevcut olup, seçimlerde resmen tanınmayan çeşitli politik görüşleri benimsemiş olan adaylar yarışmaktadır. Bu gruplaşmaların başlıcaları; İslami Anayasa Hareketi (liberal), Kuveyt Demokratik Forumu (liberal), Al-Salaf İslami Hareketi, Ulusal Demokratik Hareketi, Şii Ulusal İslam İttifakı ve Kuveyt’te bulunan başlıca bedevi kabilelerin oluşturduğu bloklardır.
 
Nüfus ve İşgücü Yapısı
 
IMF verilerine göre Kuveyt’in nüfusu 2018 yılı itibariyle tahminen 4,6 milyon olup, nüfusun sadece 1,1 milyonu Kuveyt vatandaşıdır. Göçmen nüfusunun büyük çoğunluğunu Asyalılar oluşturmaktadır. Diğer bölge ülkelerinde olduğu gibi genç nüfus oldukça fazladır.
 
Kuveytli işgücünün % 90’ından fazlası kamuda çalışmakta olup, aynı anda özel sektörde de çalışma imkanına sahiptirler. Bununla beraber Kuveytliler özel sektör işlerine pek rağbet etmemektedirler. Ülkede bulunan yabancı vasıfsız işçilerin aylık 20-30 KD ücretlerle çalıştıkları bilinmektedir.
 
İşsizliğin önlenmesi ve Kuveytli nüfusun özel sektörde çalışmasını teşvik etmek amacıyla “Kuwaitization” isimli bir proje başlatılmış ve özel sektör firmalarına belirli oranda Kuveytli çalıştırma zorunluluğu getirilmiştir. Bu kotalar sektörlere göre %2 gibi rakamlardan başlayarak, bankacılık gibi alanlarda %50’ye kadar çıkabilmektedir. Sektörler arasında farklılık gösteren asgari Kuveytli çalışan oranlarını sağlayamayan firmaların kamu ihalelerine katılmaları engellenebilmekte ve ceza ödemeleri gerekmektedir.
 
Ancak, Kuveytlilerin yabancılara göre daha yüksek ücret ile çalışmaları, özel sektörün çalıştırdığı yabancı işçilerin yerine Kuveytli çalıştırmaları maliyet artışına neden olmaktadır. Ayrıca, kamuda çalışma gün ve saatlerinin daha az oluşu, kamu çalışanlarının ikinci bir iş ile iştigal etmeleri, Kuveytlilerin özel sektör tarafından aranan niteliklere sahip olmayışı gibi nedenler, özel sektörde çalışan Kuveytli sayısının artırılmasını sınırlandıran etkenlerdir.
 
Çeşitli uluslararası kuruluşlar tarafından ve ekonomik ilişkilerin geliştirmeye çalıştığı batılı ülkeler tarafından çalışma şartları ve yabancı işçi çalıştırma sistemi nedeniyle eleştirilmektedir. Yabancıların Kuveyt’te çalışabilmeleri için uygulanan kefalet sistemi nedeniyle ortaya çıkan sorunların giderilmesi, küçük yaşta işçi çalıştırılmasının önlenmesi, hizmetlilerinin durumunun iyileştirilmesi ABD, AB, ve ILO tarafından talep edilmektedir. Kuveyt, kefalet sisteminde değişiklikler yapılmasını da kapsayan bir takım değişiklikleri içeren yeni yasal düzenlemeler üzerinde çalışmalar yaptığını açıklamıştır.
 
Kuveyt vatandaşları kamu sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanmaktadırlar. Sosyal İşler ve Çalışma Bakanlığı vasıtasıyla çocuklara, gençlere, sakatlara, yaşlılara ve ihtiyaç sahibi ailelere bir çok hizmet verilmektedir. Ülkede yasal olarak ikamet eden yabancılar için de cüzi bir yıllık sigorta bedeli ödenmesi karşılığında aynı şekilde kamu sağlık kurumlarından belli bir ölçüde yararlanma imkanı mevcuttur.
 
Eğitim
 
Anayasaya göre ilk öğretim tüm vatandaşlar için zorunlu olup, üniversite düzeyine kadar eğitim ücretsizdir. Birleşmiş Milletler verilerine göre okur yazarlık oranı 15 yaş üzeri için % 93 oranında olup, bu oran Arap dünyası için oldukça yüksektir.
 
Doğal Kaynaklar ve Çevre
 
Petrol ve doğal gaz haricinde dikkate alınmaya değer başka doğal kaynaklara ve madencilik faaliyetlerine sahip değildir.
 
Ülke topraklarının büyük çoğunluğu çöl olup, yer altı su kaynakları bulunmamaktadır. Ülkede tuzu arındırılmış deniz suyu kullanılmaktadır.

Sitemizde ve uygulamamızda çerezler kullanılmaktadır. Buradan İnceleyebilirsiniz..