Anasayfa / IS / Genel Bilgiler

Genel Bilgiler

Genel Bilgiler

Coğrafi Konum

İzlanda Atlas Okyanusu'nun kuzeyinde volkanik bir ada üzerinde kurulmuş ve çevresindeki birçok küçük adadan meydana gelmiş bir Avrupa ülkesidir.

Adanın yanardağlarından sonra en önemli özelliği, ısınma ve elektrik enerjisi elde etmede kullanılan sıcak su kaynakları gayzerlere sahip olmasıdır.

Ülke Grönland'ın güneydoğusu ile Norveç ve Britanya Adaları'nın arasında yer alır. En yakın komşusu Grönland olup, 350 km uzaktadır. Diğer komşuları Norveç 1.050 km ve İskoçya 800 km uzaklıktadır.

Siyasi ve İdari Yapı

İzlanda Cumhuriyeti 17 Haziran 1944’te Danimarka'dan koparak bağımsızlığını ilan etmiştir. Cumhurbaşkanı dört yılda bir seçilmektedir. Parlamentonun 63 üyesi olup, seçimler dört yılda bir yapılmaktadır. Başbakan, Cumhurbaşkanı tarafından yetkilendirilir ve hükümeti kurar.

Ülke 23 bölge ve 14 şehir ile yönetilmektedir. Şehirlerin çoğu kıyı kesimlerde ve güneydeki ovalarda kurulmuştur. Ülke çoğunlukla istatistiki amaçla kullanılan sekiz bölgeden oluşmaktadır: Austurland, Hofudhborgarsvaedhi, Nordhurland Eystra, Nordhurland Vestra, Sudhurland, Sudhurnes, Vestfirdhir, Vesturland. Bölgeler yasayla tanımlanmamıştır ve herhangi bir idari işleve sahip değildir.

Nüfus ve İşgücü Yapısı

İzlanda’nın nüfusu 2016 yılı itibariyle 332.529’dur. %93’ü şehirleşmiş olan nüfusun, %50,3’ünü erkek nüfus, %49,7’sini kadın nüfus oluşturmaktadır. Toplam nüfusun %20’si 0-14 yaş arasında, %66,1’i 15-64 yaş arasında ve %13,9’u 65 yaş ve üzeridir. Nüfusun %98,6’sını İzlandalılar, %1,4’ünü yabancı kökenliler oluşturmaktadır.

2015 yılında ülkenin iş gücü 191.300 kişidir. Bunun %4,2’si tarım, ormancılık ve balıkçılık sektöründe, %17,8’i sanayide, %78’i hizmet sektöründe çalışmaktadır. İşsizlik oranı ise %4 olarak gerçekleşmiştir.

İzlanda nüfusunun eğitim düzeyi oldukça yüksektir. 7-15 yaşları arasında eğitim mecburi olup, okuma-yazma bilmeyen yoktur.

Doğal Kaynaklar ve Çevre

İzlanda’da orman, kömür, metal ya da ekonomik değeri olan ekili ürün (örn. mısır, buğday) bulunmamaktadır.

Bitki örtüsü yönünden ada oldukça fakirdir. Bitki örtüsü genelde çalılar ve dikenlerden meydana gelmiştir. Buzulların bulunmadığı kesimlerde otlaklar vardır.

Yer altı kaynakları bakımından fakir olan İzlanda’da sadece alüminyum çıkartılır. Alüminyum başkentin doğusunda ve ülkenin kuzeyinde çıkartılmaktadır.

Ülke hidroelektrik ve jeotermal rezervler açısından oldukça zengindir. Kullanılan enerjinin %85’i kendi kaynaklarından sağlanmaktadır. Enerjinin geri kalanı için petrol ithal edilmekte olup, balıkçılık endüstrisinde ve ulaşımda kullanılmaktadır. Jeotermal enerji büyük ölçüde evleri ısıtmada kullanılmakta olup, maliyeti fosil yakıtlara oranla yarıdan azdır. İzlanda hala büyük oranda uygun fiyatlı enerji kullanan batı Avrupa’daki tek ülkedir.

Yoğun endüstriyi beslemek için birkaç santral ve iletim hattı yapım aşamasındadır. Üç tane elektrik üreticisi bulunmaktadır: Landsvirkjun (devlete ait), Reykjavík Energy (üç belediyeye ait) ve HS Energy (yerel belediyeler ve bir kısmı yabancı olmak üzere özel sektör yatırımcılarına ait).

Dahil Olduğu Uluslararası Anlaşmalar

İzlanda 1970 yılında EFTA’ya, 1994 yılında da EEA’ya girmiş, bu düzenlemeyle de 27 AB ülkesi ve diğer EFTA (Liechtenstein, Norveç) ülkelerinin yeraldığı tek bir iç pazarın parçası haline gelmiştir. Temmuz 2009’da Avrupa Birliği üyeliğine başvuran ülke, 27 Temmuz 2010 tarihinden bu yana AB ile üyelik müzakerelerini yürütmektedir.

Ayrıca İzlanda’nın, Avrupa Serbest Ticaret Birliği-EFTA çerçevesinde, Kanada, Şili, Hırvatistan, Mısır, İsrail, Ürdün, Güney Kore, Lübnan, Makedonya, Meksika, Fas, Filistin Yönetimi, Güney Afrika Gümrük Birliği, Singapur, Tunus ve Türkiye ile Serbest Ticaret Anlaşmaları bulunmaktadır.

Sitemizde ve uygulamamızda çerezler kullanılmaktadır. Buradan İnceleyebilirsiniz..