Anasayfa / CM / Genel Bilgiler

Genel Bilgiler

Coğrafi Konum

Atlas Okyanusu’na kıyısı bulunan Kamerun, güneyde Ekvator Ginesi ve Gabon; doğuda Orta Afrika Cumhuriyeti; kuzeyde ise Çad ve Nijerya ile komşudur. Yüzölçümü 475 bin km2’dir. 

Ülkenin güneyi ile Atlas Okyanusu’na kıyısı bulunan batısında ekvator iklimi hakimdir. Dolayısıyla bu bölge sıcak, bol yağışlı ve nemli bir iklime sahiptir. Kuzeye gidildikçe iklim kuraklaşır ve yağış miktarı önemli ölçüde düşer.
 

Siyasi ve İdari Yapı

1884-1916 yılları arasında Alman kolonisi olarak kalan Kamerun I. Dünya Savaşı sonunda İngiltere ve Fransa arasında paylaşılmıştır. Fransız yönetimindeki Kamerun 1960’ta bağımsızlığını kazanarak Kamerun Cumhuriyeti adını almıştır. Kamerunlar olarak adlandırılan İngiliz yönetimindeki bölgenin Kuzey’i 1961’de Nijerya’ya katılmıştır. Güney Kamerunlar ise yine aynı yıl Kamerun Cumhuriyeti’ne dahil olmuş ve ülke Kamerun Federal Cumhuriyeti adı altında federal bir yapıya dönüşmüştür. 1972 yılında, ülke Kamerun Cumhuriyeti adı altında tek bir merkeze bağlanarak üniter bir yapıya kavuşmuştur.
 
Kamerun başkanlık sistemi ile yönetilmektedir. Devlet başkanı yedi yıllığına halk oylaması ile seçilmektedir. 2008 yılında yapılan anayasa değişikliği ile en fazla iki dönem seçilebilme sınırı kaldırılmıştır.
 
Başkan, devletin başı olarak yönetim gücünü elinde tutar. Devlet politikasının oluşturulması ve yürütülmesi, kamu kurumlarınının idaresi, orduya komutanlık, anlaşmaların müzakere edilmesi ve onaylanması, parlamentonun fesedilmesi ve olağanüstü hal uygulanmasına karar verilmesi gibi önemli yetkiler devlet başkanın yönetimdeki ağırlığını gösterir. Devlet başkanı, aynı zamanda başbakan ve bakanlardan il idarecilerine kadar her düzeydeki kamu yöneticilerinin atamasını bizzat yapar. Bunlara yüksek mahkemelerin mensupları da dahildir.
 
Çok partili sisteme 1992 yılında geçilmiştir. Beş yılda bir yapılan seçimlerle yasama meclisinin 180 üyesi belirlenmektedir. Kamerun, çok partili sisteme sahip olmasına karşın, tek partinin hakim olduğu bir siyasi yapıya sahiptir.
 
Ülke idari bakımdan 10 bölgeye ayrılmıştır. Bölge idarecileri devlet başkanı tarafından atanmaktadır.  

Nüfus ve İşgücü Yapısı

Oldukça genç bir nüfusa sahip olan Kamerun’un toplam nüfusu 2015 yılı tahminlerine göre 23,3 milyondur. Nüfus çok etnikli, hızlı büyüyen ve kentlileşme oranı hızla artan bir yapıya sahiptir. Nüfusun yaklaşık %40,5’i 15 yaşın altındadır. Kentlerde yaşayanların oranı %58’ı bulmuştur. Diğer kesimse kırsal bölgelerde yaşamaktadır. Douala, başkent Yaoundé ve Garoua en büyük şehirlerdir. Douala ülkenin ekonomik başkenti konumundadır. Kentli nüfusun, özellikle kırsaldan kente göçle, hızla artması yaşam standartlarının çok düşük olduğu altyapısız gecekondulaşmaya yol açmaktadır.  
 
Ülkede 200’ü aşkın etnik grup yaşamakta ve bir o kadar da etnik dil konuşulmaktadır. Ülkenin kuzeyinde müslüman Sudanlı etnik gruplarla Fulani denilen etnik grup çoğunluktadır. Çad gölü civarında az sayıda Shuwa Arapları yaşamaktadır. Ülkenin güneyinde Bantu ve Yarı-Bantu dillerini konuşan gruplar bulunmaktadır.
 
Ülkede tek eşlilikle birlikte çok eşlilik de görülmektedir. Ortalama bir Kamerun ailesi oldukça büyük ve kalabalıktır. Kamerun erkek egemen bir toplum yapısına sahiptir. Cinsiyet ayrımcılığı ve kadına şiddet uygulanması oldukça yaygındır. Ülkedeki en yaygın din yaklaşık %40’la hristiyanlıktır. Nüfusun %20 kadarı müslüman olup geri kalan %40’lık kesimi yerel inanışlara sahip bulunmaktadır.
 
Nüfusun yaklaşık %40’i aktif işgücü çağındadır. Çalışanların yaklaşık %66’sı çiftçilik, hayvancılık, avcılık ve balıkçılıkla uğraşmaktadır. %14’lük kısım vasıfsız işçi olarak yine tarım sektöründe istihdam edilmektedir. Çalışanların %57’si kendi hesabına, %20’si de ücretli olarak çalışmaktadır. Kalan kesim ise ücretsiz aile işçisi olarak çalışmaktadır. 
 
Ülkedeki istihdamın %90’ının kayıtdışı olduğu tahmin edilmektedir. Kayıtlı istihdamın yarıya yakını kamuda istihdam edilmektedir. Kayıtdışı istihdamın %60’ı tarım sektöründe, kalanı da tarım dışı sektörde görülmektedir.
 
Kanuni çalışma süresi tarım sektöründe 48 saat, tarım dışı sektörlerde ise 40 saattir. Çalışanların sosyal güvenlik sistemine katkıları %16,2, işverenlerin ise %2,8’dir.    

 

Doğal Kaynaklar ve Çevre

Kamerun toprakları kuzeyde Sahra yarı çöllerinden güneye inildikçe çayırlara ve ekvatoral ormanlara kadar uzanır. Genel olarak ülkenin kuzeyi dışında doğa koşulları uygundur ve bol su kaynaklarına sahiptir. Doğal koşulların çeşitliliği ekonomik ve tarımsal faaliyetlerin çeşitlenmesini sağlamıştır. Yağmur ormanları ülkenin %40’ını kaplamaktadır. Kamerun, korumaya ayrılan topraklar bakımından Afrika’daki en büyük orana sahip ülkelerden biridir. Ülkenin %14’ü koruma kapsamında olup bu alanlar çoğunlukla doğal parklar halinde tutulmaktadır. Orman ürünleri ülke için önemli geçim kaynaklarından birini oluşturmaktadır. Bu ürünlerin ihracatı da petrolden sonra ikinci sırada yer almaktadır. 

Ülkedeki en önemli ekonomik faaliyetlerden biri de madenciliktir. Petrol üretimi sektörde ilk sırada yer almaktadır. Ülke ihracatının yarıdan fazlası petrolden elde edilmektedir. Kamerun diğer maden kaynakları bakımından da çok zengin olmasına karşın, henüz bu kaynaklar yeterince işletilememektedir. 2001 yılında yabancı yatırımları da teşvik eden yeni maden yasasının kabul edilmesi ile uluslararası madencilik firmalarının bu zengin kaynaklara olan ilgisini artırmıştır. Boksit, kobalt, demir filizi, altın, petrol ve doğal gaz alanlarında uluslararası madencilik firmalarının arama, işletme ve üretim faaliyetleri hızla artmaktadır.

Bir taraftan ülkede üretilen elektriğin yetersiz ve arzının düzensiz olması, diğer taraftan da üretilen elektriğin üçte birini alüminyum üreticisi Alucam’ın tek başına tüketmesi, ülkenin geri kalanının elektriğe ulaşımını önemli ölçüde kısıtlamaktadır. Dolayısıyla hemen hemen her evde jeneratör kullanımı yaygın bir uygulamadır.

Sitemizde ve uygulamamızda çerezler kullanılmaktadır. Buradan İnceleyebilirsiniz..