Anasayfa / AT / Genel Bilgiler

Genel Bilgiler

GENEL BİLGİLER

 

Özet

İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa’nın en fakir ülkelerinden sayılan Avusturya, son 20 yılda dünyanın en zengin ülkeleri arasında yer almayı başarmıştır. Yaklaşık 84 bin km2’lik yüzölçümüne ve 8,5 milyonluk nüfusa sahip olan ülke müreffeh ve demokratik bir ülke olarak tanımlanmaktadır. Ülke 1999 yılında “AB Ekonomik ve Parasal Birliği”ne katılmıştır.

 

Bir zamanlar Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’nun güç merkezi olan Avusturya, 1.Dünya Savaşı’nın sonunda aldığı yenilgiyle küçük bir cumhuriyete dönüştürülmüştür. 1938’de Nazi Almanyası tarafından ilhak edilmesi ve sonrasında 2. Dünya Savaşı’nda galip çıkan Müttefik Kuvvetlerince işgal edildiği 1945’ten itibaren 10 yıllık süre boyunca Avusturya’nın statüsü belirsiz kalmıştır. 1955’te imzalanan kurucu anlaşmayla Müttefik işgali sona ermiş, Avusturya’nın bağımsızlığı tanınmış ve Almanya’yla birleşmesi yasaklanmıştır. Aynı yıl kabul edilen Anayasa ile Sovyet askeri varlığının ülkeden çekilmesinin bir şartı olarak ülkenin “daimi tarafsızlık” statüsüne geçtiği ilan edilmiştir. Sovyetler Birliği’nin 1991’de dağılması ve ülkenin 1995’te Avrupa Birliği’ne (AB) tam üye olmasıyla bu “tarafsızlık” anlamını yitirmiştir. Müreffeh ve demokratik bir ülke olarak Avusturya 1999 yılında “AB Ekonomik ve Parasal Birliği”ne katılmıştır. Avusturya Ocak 2009’da, 2009-2010 dönemi için BM Güvenlik Konseyi’nin geçici üyesi olmuştur.

 

 

Coğrafi Konum

 

83.856 km2’lik yüzölçümü ve 8,5 milyon nüfusu ile küçük bir Avrupa ülkesi olan Avusturya’nın denize doğrudan açılımı bulunmamakta ve sınırlarının kuzeyinde Almanya ve Çek Cumhuriyeti, doğusunda Slovakya ve Macaristan, güneyinde Slovenya ve İtalya, batısında İsviçre ve Lihtenştayn yer almaktadır.

 

Ülkede Tuna Nehri coğrafi ve turistik açıdan olduğu gibi, bir taşıma yolu olarak da hayati öneme sahiptir. 1992 yılında tamamlanan ve Karadeniz’i nehir yoluyla Kuzey Denizi’ne bağlayan “Rhein-Main-Donau” (Ren-Main-Tuna) Kanalı, 3.500 km’lik güzergahın uzun bir parçası olan Tuna Nehri’nin önemini daha da arttırmıştır. Viyana’nın hemen dışında bulunan liman ticari taşıma açısından dikkat çeken bir konuma sahip bulunmaktadır.

 

Avusturya’nın toplam sınırları 2.706 km’dir. Bunun 819 km’lik bölümü Almanya ile olan sınırdır.

 

Ülkenin özetle verilen stratejik coğrafi konumu, ticari yönden de önemli bir güç kaynağı oluşturmakta, tarihi bağlar da dikkate alındığında, özellikle Doğu Avrupa ülkeleri için Avusturya en yakın Batılı ticari ortak konumuna sahip bulunmaktadır. Doğu Bloku’nun yıkılmasını takiben Avusturya’nın, doğusundaki komşu ülkelerle olan ticaret hacmi ve bu ülkelerdeki yatırımları çarpıcı bir biçimde artmıştır.

 

Ülkenin hemen hemen yarısı ormanlarla kaplıdır. Tüm coğrafyayı koruma adına çevre konusunda alınan tedbirler ve faaliyetler önemli boyutlara ulaşmıştır. İlgililer Avusturya’nın, Japonya’dan sonra çevre konusunda en duyarlı ikinci ülke olduğunu ifade etmektedirler.

 

Esasen bu hassas yaklaşımdan ülkemiz ihracatı dolaylı olarak olumsuz şekilde etkilenmiş ve özellikle, 90’lı yıllarda Avusturya’dan Türk TIR’larının geçişlerinde yaşanan büyük sıkıntılar temelde çevre korumacılığına dayandırılmıştır. Son yıllarda geçmişe kıyasla Avrupa ile ticaret hacminin büyük boyutlara ulaşmasına rağmen Avusturya’nın sağladığı geçiş kotalarının uzun yıllardır artmıyor olmasında da Avusturya’nın çevrenin korunması konusunu temel gerekçe olarak kullanması esas rol oynamaktadır.

 

 

Siyasi ve İdari Yapı

 

Avusturya’nın idari yapısı, federal yapıya dayalı cumhuriyettir. Ülkenin resmi adı “Avusturya Cumhuriyeti”dir.

 

Avusturya; Niederösterreich (Aşağı Avusturya), Wien (Viyana), Burgenland, Steiermark, Oberösterreich (Yukarı Avusturya), Salzburg, Kärnten (Karintiya), Vorarlberg ve Tirol olmak üzere dokuz eyaletten oluşmaktadır.

 

Avusturya Cumhuriyetinin temel belgeleri Federal Anayasa, 1955 tarihli Avusturya Devlet Anlaşması ve Daimi Tarafsızlık Hakkındaki Temel Kanundur.

 

Avusturya Cumhuriyetinin siyasi yapısı, demokrasi ve federal ilkeler üzerine dayalı “parlamenter hukuk devletini öngörmekte olup, Anayasa ve güçler ayrılığı ilkesi gereği yasama, yürütme ve yargı erkleri birbirinden ayrılmıştır.

 

 

Nüfus ve İşgücü Yapısı

 

Avusturya İstatistik Ofisi verilerine göre ülke nüfusu 2016 yılı Ocak ayı itibariyle bir önceki yıla göre %1,35 artış göstererek 8.700.471 kişi olmuştur. Avusturya nüfusunun yaklaşık % 48’ni erkekler, % 52’ni ise kadınlar oluşturmaktadır.

2030 yılında ise 9,19 milyon kişiye ve 2060 yılında ise 9,62 milyon kişiye ulaşacağı tahmin edilmektedir.

 

Doğal Kaynaklar ve Çevre

 

Avusturya’nın en değerli doğal kaynağı olan ekolojik çevresini, kirlilik düzeylerini sistematik olarak düşürmek yoluyla korumak adına gösterdiği yoğun çabalar, ülkenin çevre açısından en bilinçli Avrupa ülkeleri arasında sayılmasını sağlamıştır.

 

Ülkenin yaklaşık %50’si ormanla kaplı olup, Orta Avrupa’nın en fazla ormana sahip ülkesi konumundadır. Alplerin 2000 metreye kadar olan yüksekliklerinde mevcut olan ormanların büyük kısmı özel şahıslara aittir.

 

Madenler bakımından oldukça zengin sayılan Avusturya’da demir, magnezyum, grafit ve kömür elde edilmektedir. Dünyada en çok grafit üreten ülkedir. Ayrıca manyezit ve volfram üretiminde de dünyanın önemli üreticilerinin başında gelmektedir.

 

Petrol ve doğal gaz üretiminde Avrupa’da dördüncü sıradadır. Petrol üretimi Viyana havzası ile Linz şehri civarındadır. Bunlardan başka bakır, çinko, kurşun, antimon, boksit ve tungsten madenleri de bulunmaktadır.

Sitemizde ve uygulamamızda çerezler kullanılmaktadır. Buradan İnceleyebilirsiniz..