Anasayfa / VE / Dış Ticaret Politikası ve Vergiler

Dış Ticaret Politikası ve Vergiler

DIŞ TİCARET POLİTİKASI , VERGİLER, STANDARDİZASYON
 

İthalat Rejimi & Gümrük Vergileri

İthalatta aranan temel belgeler gümrük beyannamesi, ticari fatura, taşıma belgesi ve ilave olarak ilgili ürünle alakalı yasal olarak istenebilecek diğer belgelerdir (örneğin ilaçların ithalatı için istenen izin- Permiso Sanitario).

3679 sayılı Kararname hangi ürünler için hangi kamu kuruluşundan hangi izin veya kontrol belgesinin alınacağına dair hükümleri de içermektedir. Bu çerçevede toplam 15 değişik rejim sözkonusudur ve ithal edilen ürünlerin bu rejimlerden hangisinin/hangilerinin kapsamına girdiği mezkûr Kararname ekindeki Tarife Cetveli’nde gösterilmektedir. Söz konusu 15 rejim aşağıda sıralanmaktadır:

 Régimen Legal  1: Yasak ithalat

 Régimen Legal  2: Sadece kamu kuruluşlarınca yapılabilecek ithalat

 Régimen Legal  3: Sağlık ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İznine tabi ithalat

 Régimen Legal  4: Ticaret Bakanlığı iznine tabi ithalat

 Régimen Legal  5: Menşe ülke Sağlık Sertifikası gerektiren ürünler

 Régimen Legal  6: Tarım Bakanlığı Sağlık İzin Belgesine tabi ürünler

 Régimen Legal  7: Savunma Bakanlığı iznine tabi ithalat

 Régimen Legal  8: Gıda Bakanlığı tarafından verilen İthalat Lisansına tabi ürünler

 Régimen Legal  9: Ticaret Bakanlığı tarafından verilen İthalat Lisansına tabi ürünler

 Régimen Legal 10: Çevre Bakanlığı iznine tabi ithalat

 Régimen Legal 11: Enerji ve Petrol Bakanlığı iznine tabi ithalat

 Régimen Legal 12:  Sağlık Bakanlığı tarafından idare edilen Sağlık Siciline kaydı gereken ürünler

 Régimen Legal 13: Tarım Bakanlığı tarafından idare edilen Sağlık Siciline kaydı gereken ürünler

 Régimen Legal 14: Gıda Bakanlığı iznine tabi ithalat

 Régimen Legal 15: Ağır Sanayi ve Maden Bakanlığı iznine tabi ithalat

Yukarıda yer alan ürünlerin gümrük oranları ve tabi olacağı rejimleri gösteren tarife cetveline Venezuela Vergi ve Gümrük İdaresi-SENIAT’ın (http://declaraciones.seniat.gob.ve/portal/page/portal/MANEJADOR_CONTENIDO_SENIAT/04ADUANAS/4.7CLASIFICACION_ARAN/4.7.html) web sayfasından ulaşılması mümkündür.

Ayrıca, Venezuela da dahil olmak üzere, Latin Amerika ülkelerinde uygulanan gümrük vergileri ve ticaret politikası önlemlerine, Latin Amerika Entegrasyon Birliği (ALADI.org) web sayfasında ürün ve ülke bazında ürün gtip’i girilmek suretiyle erişim mümkündür. (http://consultawebv2.aladi.org/sicoexV2/jsfAranceles/arancel_vigente_item_entrada.seam?cid=462022)

AB’nin web sayfasında da Venezuela’nın gümrük vergileri belirtilmektedir. http://madb.europa.eu/madb/datasetPreviewFormATpubli.htm?datacat_id=AT&from=publi

İthalat Lisansı uygulanan sektörler: Ticaret Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Enerji ve Petrol Bakanlığının 31 Ekim 2007 tarih ve 310 sayılı Ortak Kararnamesi çerçevesinde, 1 Ocak 2008’den itibaren motorlu taşıtların Venezuela’ya ithalatı için Lisans alınması gerekmektedir. Buna göre ilgili kamu otoriteleri yıllık olarak azami ne kadar taşıt aracının ithal edileceğini, ulusal ihtiyaçlar, yerli üretim kapasitesi, yakıt sarfiyatı etkinliği ve satış fiyatı veya geçmiş dönem satış rakamlarını dikkate alarak belirlemektedir.

Sözkonusu mevzuata göre ayrıca, milli otomotiv sanayiini güçlendirmek için, ilgili kamu kurumlarının, araçların montajında kullanılan yerli parçaların payının %50’yi aşması amacına yönelik, bir plan geliştirmeleri de gerekmektedir.

Süt ürünlerinde uygulanan kotaların yönetimi için İthalat Lisansı uygulaması bulunmaktadır. Bu uygulama zamanla genişlemiş olup, mevcut durum itibarıyla şeker, tahıllar, yağlı tohum ve meyveler, hayvansal ve bitkisel kökenli yağları kapsamaktadır.

Venezuela'da temel bazı ürünlerin ithalat prosedürü ise basitleştirilmiştir. Bu ürünler: tüm tavuk, sığır ve domuz eti, süt tozu, buğday, pirinç, şeker, beyaz mısır, tuvalet kâğıdı, deterjan, kadınlar için sağlık pedi, bulaşık deterjanı, traş jileti, tuvalet sabunu, şampuan, bazı temel gıda ürünleri, ameliyat ekipmanları, ilaç, dişçilik ekipmanları ve genel sağlık ürünleridir. Bu ürünlerin ithalinde, Venezuela'da ilgili bakanlıktan alınmakta olan ''yerli üretimi yoktur'' veya ''yetersiz yerli üretim'' belgeleri ile ''döviz elde etme  konusunda yetkilendirme'' belgesi ile ithalat yapılabilmektedir.

İthalatta Gümrük Muafiyeti Uygulanan Ülkeler: Venezuela’nın And Topluluğu (Comunidad Andina) ülkelerinden gelen ürünlere gümrük vergisi uygulamamaktadır. And Topluluğu üyeleri Bolivya, Ekvator Peru ve Kolombiya’dır. (http://www.comunidadandina.org/)

Ayrıca, Şili, Kosta Rika, El Salvador, Guatemala, Honduras, Guyana, Nikaragua, Trinidad ve Tobago ile Ekonomik İşbirliği, Kısmi Tarife İndirimi ve Serbest Ticaret ve Tercihli Ticaret Anlaşmaları da bulunmaktadır.

Venezuela, Latin Amerika’nın en büyük ekonomik entegrasyon projesi olan MERCOSUR’a da 2012 yılı itibariyle üyeliğini gerçekleştirmiştir. (http://www.mercosur.int/)

Bazı Ürünler İçin Gümrük Vergilerinin Askıya Alınması Kararı: Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro 25 Temmuz 2018 tarihinde yaptığı TV konuşmasında önümüzdeki dönemde, henüz teknik detayları tam olarak açıklanmamış olmakla birlikte, sermaye malları, hammadde ve girdi ürünleri ithalatında uygulanan gümrük vergilerinin bir yıl süreyle askıya alınacağı açıklanmış, gümrük tarifesi bazında hangi ürünlerde vergilerin askıya alınacağına ilişkin bilgilerin ise resmi gazete’de yayınlanacağı belirtilmiştir.

İthalatta Diğer Ücretler: Gümrük vergilerine ilave olarak, Gümrük idarelerine bağlı depolarda yasal süre olan beş günü geçen sürelerde depolama sözkonusu olduğunda, geçirilen gün sayısına bağlı olarak %2 ila %20 arasında depolama ücreti ödenmesi gerekmektedir.

Diğer taraftan Gümrük idarelerinin verdiği hizmetler için, deniz, hava yada karayoluyla gelen eşyada %1 advalorem, posta yoluyla gelen eşyada da %2 advalorem ücretin ödenmesi sözkonusudur.

 

İç Vergi Uygulamaları

KDV oranı %16’dir. (Temel gıda ve ilaçta %0 ve bazı lüks ürünler için ayrıca ek %10 özel tüketim vergisi uygulanmaktadır)

Kurumlar vergisi oranı, petrol şirketleri için %50, diğerleri için artan oranlı %15 ila %34 arasında değişmektedir.

Gelir Vergisi, gerçek şahıslar için, gelire göre %6 ila %34 arasında değişmektedir.

Venezuela’da vergilerin toplanmasından sorumlu kurum, Maliye Bakanlığı’na bağlı Vergi ve Gümrük İdare Ofisi’dir (Seniat- www.seniat.gov.ve).

Sosyal Güvenlik Kesinti Oranı, işin risk seviyesine göre işveren payı %9-11 ve işçi payı %2’dir.
 

Ürün Standartları ile İlgili Uygulamalar

Ticaret Bakanlığı’nın bağlı kuruluşu olarak faaliyet gösteren Ulusal Özerk Standardizasyon, Kalite, Metroloji ve Teknik Düzenlemeler Kurumu (SENCAMER), her türlü ürünün (yerli ve ithal) ilgili zorunlu standardına uygunluğunun kontrolünden sorumlu bulunmaktadır.

Yerli yada ithal gıda ürünlerinin ambalajının üzerinde ürünün adı ve markası, üreticinin veya ürünün ambalajlamasını gerçekleştiren firmanın ticari ünvanı ve adresi, ürünün bileşenlerinin tarifi, ürünün raf ömrü ve ambalajın özelliklerini belirten etiket bulunmalıdır.

İthal gıda ürünlerinin, ilave olarak, üretildiği ülkede insan tüketimi için uygun olduğuna dair, söz konusu ülke makamlarınca verilen ve anılan ülkede yer alan Venezuela diplomatik misyonlarınca tasdik edilen sertifikaya da sahip olmaları gerekmektedir.

Yerli veya ithal tüm ayakkabıların, doğrudan ayakkabı veya bir etiket üzerinde yer alan şu bilgileri ihtiva etmesi gerekmektedir: üretici veya ithalatçının ismi ve adresi, ticari marka, vergi numarası, “Venezuela Malı” yada üretildiği ülkeye ilişkin benzeri ifade, ayakkabı numarası, bileşenleri ve Yerli Üretici veya İthalatçı Sicil Numarası.

Tekstil ürünlerinde, yukarıdaki bilgilere ilaveten etiket üzerinde yıkama talimatı bilgilerinin de yer alması gerekmektedir. Etikette bundan başka lif kompozisyonu ve kullanılan malzemenin rejenere olup olmadığı bilgileri de bulunmalıdır.

İthal ürünlerin uyması gereken standartlar ve teknik düzenlemelerin listesi (http://www.sencamer.gob.ve/) adresinde yer almaktadır.

Sitemizde ve uygulamamızda çerezler kullanılmaktadır. Buradan İnceleyebilirsiniz..