Anasayfa / DZ / Dış Ticaret Politikası ve Vergiler

Dış Ticaret Politikası ve Vergiler

Genel Durum
 

Cezayir’de uygulanmakta olan ekonominin liberalleştirilmesi, dışa açılım ve dünya ile entegrasyon çabaları çerçevesinde, yabancı sermayenin Cezayir’e çekilmesine öncelik verilmektedir. Bu suretle özellikle genç nüfus içerisindeki işsizliğin azaltılması, know-how ve teknoloji transferinin gerçekleştirilmesi amaçlanmakta, diğer yandan ülke ekonomisinin petrol ve doğalgaza olan bağımlılığının azaltılması ve ihracatın çeşitlendirilmesi hedeflenmektedir.
 
Hükümet, bu gerekçelerle ülkede katma değer ve istihdam yaratacak yatırımlar için gerekli mevzuat değişikliklerini yapmakta, yerli ve yabancı yatırımların teşvikine yönelik önlemler almaktadır.
 
Öte yandan, inşaat sektöründeki canlılığa ve artan talebe paralel olarak, ihtiyaç duyulan inşaat malzemelerinin üretimi, yeni teknolojilerin transferi ve ülkedeki altyapı yatırımlarına bağlı olarak taş ocakçılığı, önemli yatırım alanları olarak değerlendirilmektedir.
 
Cezayir, balıkçılığın geliştirilmesi amacıyla, özellikle balıkçı teknesi alımında Cezayirli şirketlere önemli kredi imkânları sunmaktadır. Balıkçılığın geliştirilmesine yönelik bu program dikkate alınarak, avlanan balığın işlenmesi, depolanması ve nakliyesi gibi konular yatırım için son derece elverişli alanlardır.
 
Yatırım ve ara malları ithalatında uygulanan ortalama % 5 gibi, Cezayir ölçülerine göre çok düşük seviyedeki gümrük vergileri göz önüne alındığında, imalat sanayi alanında makina, yedek parça, ekipman, elektrikli ve elektronik ev aletlerinin imalat ve/veya montajı önemli yatırım alanlarıdır.
 
Birleşmiş Milletlerin (UNCTAD) verilerine göre, Cezayir, yıllık yaklaşık 1,5 milyar Dolar ile en fazla doğrudan yabancı yatırım alan Afrika Ülkeleri içerisinde ilk 13 ülke arasındadır. Bu yatırımların çok önemli bir kısmının enerji, sanayi (gıda, inşaat ekipmanları ve diğer basit montaja dayalı imalat), bayındırlık ve konut ve telekomünikasyon başta olmak üzere hizmet sektörüne yöneldiği bilinmektedir.

Yatırım Mevzuatı

Yatırımların Gerçekleşmesi Aşaması
 
Cezayir'de yabancılar tarafından kurulan şirketlerin %51'i Cezayirli bir vatandaşa ait olma zorunluluğu değiştirilmiştir. Bu itibarla, 30/12/2019 tarih ve 81 No'lu Cezayir Resmi Gazetesi'nde yayımlanan 2020 yılı Bütçe Kanunu'nun 109. maddesine göre, keyfiyetin(%51 kuralı) bundan sonra sadece Cezayir Maliye Bakanlığı tarafından belirlenecek stratejik sektörler için uygulanacağı, diğer sektörler için bu kuralın geçerli olmayacağı açıklanmıştır. Basında yer alan haberlere göre, hidrokarbon sektörünün stratejik olarak açıklanacağı bunların dışında kalan sektörler için bu kuralın uygulanmayacağı belirtilmektedir.

Öte yandan, dış ticaret şirketlerinde ise %30 oranında yerel ortak ve en çok % 70 oranında yabancılar pay sahibi olabilmektedir. Burada da ülke dışına kar transferi sadece yabancıların sermaye payının yurt dışından transfer edilmiş olması halinde ve getirilen sermaye ile orantılı bir şekilde mümkün olabilmektedir. Ancak, ithal edilen malın yurt içinde satışından doğan kazancın yurtdışına transfer edilmesi söz konusu değildir. Ayrıca, her türlü şirket karları ve kazançlarının yurtdışına transferi sadece Merkez Bankası’nın onayı ile mümkündür.
 
Yasaya göre, bu yasanın yürürlüğe girdiği tarihten önceki yatırımlar bu kapsamda değerlendirilmemekle birlikte, her iki yılda bir yenilenen ticaret sicil kaydında, şirketin hisse senedi yapısında da bir değişiklik olması durumunda yeni hükme istinaden bir düzenlemeye gidilmesi gerekmektedir. Bu yasa, başta Batılı şirketler de olmak üzere en çok eleştirilen hususların başında gelmektedir. Diğer taraftan, Cezayir’de Devlet’in ekonomideki rolü, bürokratik süreçlerin yavaşlığı ve karmaşıklığı dikkate alınarak yerel ortaklıkların avantaj sağlaması da söz konusu olabilmektedir.
 
Yabancı Yatırımcıların Proje Dönemi Boyunca Net Döviz Fazlası Verme Zorunluluğu:
 
Bu çerçevede şirket kazancı olarak yatırılan sermaye, ihracat ve yurtiçi satış gelirleri, dış finansman hesaba katılırken, giderler olarak ithalat, kazanç, karlar, ödenen maaşlar ve ülke dışına çıkan tüm parasal transferler sayılmaktadır. Bu düzenleme ile yabancı sermayenin ithal ikamesine ve ihracat yönlendirilmesi amaçlanmaktadır.  Ancak şu ana kadar bu yasaya istinaden yabancı şirketlerin sermaye hesabına yönelik idari bir uygulamaya gidilmemiştir.
 
Yatırımların İşletilmesi Aşaması
 
6 Haziran 2005 tarihli 05/03 Sayılı Düzenleme: Buna göre, karlar, kazançlar, şirket aktiflerine giren tüm parasal meblağlar sadece ilk yatırım aşamasındaki sermaye oranında yurtdışına transfer edilebilirler.
 
Amme alacaklarının korunması açısından devletin rüçhan hakkı uygulaması:
 (2009 Bütçe Kanunu 62’nci madde): kapsamında, aktiflerin değeri bir ekspertiz raporu marifetiyle belirlenir.
 
Kar transferlerine vergilendirme: Şirket payları üzerinden doğan kazançların aktarılması halinde % 20 oranında vergilendirme söz konusudur. Bu vergilere ek olarak % 50’ye denk gelen ve çeşitli düzenlemelerden yararlanmış şirketlerin kazanç aktarımlarında uygulanan bir kayıt vergisi de alınmaktadır.
 
Yukarıdaki düzenlemeler yabancı yatırımların kar transferlerini neredeyse imkânsız hale getirmektedir. Buna karşın 2013 Bütçe Yasası ile yabancı yatırımlara yönelik olarak yasal düzenlemelerde bazı esneklikler ve avantajlar getirilmiştir: 

  • Kamu iktisadi teşekkülleri ile ortaklıklar kurma yoluna giden yabancı sermaye yatırımlarında, devlet teşviklerinden yararlanan yabancı yatırımcıların bu teşvik oranındaki parasal tutarı yeniden yatırıma yönlendirmeleri zorunluluğu kaldırılmıştır.
     
  • Serbest dolaşıma giren hammadde, yardımcı madde, yarı mamul, mamul ile değişmemiş eşya, ambalaj ve işletme malzemesinden elde edilen işlem görmüş ürünün ihracı halinde, ithalat ve yurtiçi alım esnasında alınan vergilerin geri ödenmesi olarak özetleyebileceğimiz “Draw Back” kuralı getirilmiştir. 
  • Turizmin gelişmesi için ayrılan araziler turistik yatırımlarda teklif usulü tahsis edilebilmektedir.
     
  • Yabancı yatırımların ithalatlarında talep edilen evrak sayısı azaltılarak ve global deklarasyon sistemi getirilerek gümrük işlemlerinin kolaylaştırılması amaçlanmaktadır.

Yatırım Teşvik Rejimi

Cezayir’de yatırım teşvikleri Sanayi, KOBİ ve Yatırım Teşvik Bakanlığı’na bağlı Milli Yatırımların Geliştirilmesi Merkezi (ANDI) tarafından yürütülmektedir. Söz konusu kurum, Başbakan tarafından idare edilen Ulusal Yatırım Konseyince (CNI) alınan kararları tatbik etmekle yükümlüdür. CNI, yatırımlara ilişkin ulusal çapta öncelikleri belirlemekte, gelişmede öncelikli yöreleri tayin etmekte, alınacak teşvik önlemlerine karar vermekte ve her türlü yabancı yatırım ile 1 milyar 500 milyon Cezayir Dinarı’nın (Yaklaşık 1,5 milyon Avro) üzerindeki yerli yatırımlarda bizzat izin vermektedir.  
 
Öte yandan 2007 yılında, yine anılan Bakanlığa bağlı Emlak Planlanma ve Aracılık Ulusal Merkezi (ANIREF) kurulmuş olup anılan Merkez; emlak piyasasının daha şeffaf ve düzenli olması ve bu piyasanın Cezayir’in ekonomik kalkınması için ihtiyaç duyduğu yatırımların ihtiyaçları doğrultusunda düzenlenmesi ile görevlendirilmiştir. Adı geçen Merkez emlak sahipleri ile arazi ve bina ihtiyacı olan yatırımcıları buluşturma görevini üstlenmiştir. Bu kapsamdaki emlak edinimlerinde teşvik uygulamaları da söz konusudur.
 
Cezayir’de yatırım teşvikleri, bir takım vergilerden muafiyet veya indirim sağlanması şeklinde düzenlenmiş olup yatırımın gerçekleştirilmesi aşaması ve daha sonraki işletilmesi aşamalarında farklı şekillerde tatbik edilmektedir.
 
Genel Teşvik Sistemi
 
Yatırımları gerçekleştirilmesi aşamasında 1 yıldan 3 yıla kadar;

  • Yatırım kapsamında kullanılacak malzemelerin ithalatında gümrük muafiyeti,
  • Yatırım kapsamında kullanılacak malzemelerin ithalatında, yurtiçi alımında ve her türlü hizmet alımında KDV muafiyeti,
  • Yatırım kapsamında her türlü gayrimenkul alımında emlak vergisi muafiyeti,
  • Yatırımın yapılması müddetince, emlak kayıt vergisi, emlak edinmeye ilişkin her türlü bedel, diğer harçlardan menkul edinim sürecinde muafiyet,

 
Yatırımların işletilmesi aşamasında 1 yıldan 3 yıla kadar;

  • Kar üzerinden alınan vergilerden (Impot sur les Benefices des Societes-IBS) muafiyet,
  • İşletme vergilerinden (Taxe sur l’activité professionnelle-TAP) muafiyet,

söz konusudur.
Bu süreler, yatırım kapsamında 100 kişiden fazla istihdam yaratılması durumunda 5 yıla kadar artırılabilmektedir.
 
Özel Muafiyet Sistemi
 
Kalkınmada Öncelikli Yöreler
Yatırımların başlatılması aşamasında 3 yıl süreyle;

  • Yatırım kapsamında her türlü gayrimenkul alımında emlak vergisi muafiyeti,
  • Her türlü kayıt ve damga vergilerinin,  şirket kuruluş ve sermaye artırımı prosedürlerinde ‰ 2 olarak uygulanması,
  • Yatırımlara ilişkin tüm altyapı çalışmalarına ilişkin maliyetlerin, ANDI’nin değerlendirmesini müteakip kamu kaynaklarınca karşılanması,
  • Yatırımlar kapsamındaki bütün mal alımlarında (ithalat veya yurtiçi alım) KDV muafiyeti,
  • Yatırımlar kapsamındaki bütün ithal mal alımlarında gümrük vergisi muafiyeti,
  • Yatırımın yapılması müddetince, emlak kayıt vergisi, emlak edinimine ilişkin her türlü bedel, diğer harçlardan menkul edinimi sırasında muafiyet,

 
Yatırımların işletilmesi aşamasında 10 yıl boyunca;

 

  • Kar üzerinden alınan vergilerden (Impot sur les Benefices des Societes-IBS) muafiyet,
  • İşletme vergilerden (Taxe sur l’activité professionnelle-TAP) muafiyet, söz konusudur.


Stratejik Sektörler
 
Yatırımların başlatılması aşamasında 5 yıl süreyle;

  • Yatırımların gerçekleştirilmesini teminen hem yurtiçinden hem de yurtdışından tüm mal ve hizmet alımlarında gümrük vergisi, her türlü diğer vergi ve tüm parasal harçlardan muafiyet,
  • Yatırım kapsamında her türlü gayrimenkul alımında emlak vergisi muafiyeti,
  • Şirket kuruluş ve sermaye artırımı prosedürlerinde alınan her türlü kayıt ve damga vergilerinden muafiyet,

 
Yatırımların başlatılması aşamasında en fazla 10 yıl süreyle;

  • Kar üzerinden alınan vergilerden (Impot sur les Benefices des Societes-IBS) muafiyet,İşletme vergilerden (Taxe sur l’activité professionnelle-TAP) muafiyet, söz konusudur.

 
2009 Katma Bütçe Kanunu ile yabancı yatırımlara Cezayir’de herhangi bir parasal teşvik ve mali destekten yararlanmaları durumunda, bu teşvik ve destek miktarını 4 yıl içerisinde yeniden yatırıma yönlendirmeleri zorunluluğu getirilmiştir. Bu yeniden yatırım tek bir sektörde olabileceği gibi farklı sektörlerde de gerçekleştirilebilmektedir. Bu şartın yerine getirilmemesi halinde yararlanılan teşvik miktarının % 30’u oranında bir para cezası söz konusu olabilmektedir. Bu şart CNI tarafından kaldırılabilmektedir.

İhracat Destekleri

Cezayir’de 1996 yılında Özel İhracat Teşvik Fonu (Fonds Spécial Pour la Promotion des Exportations - FSPE) kurulmuştur.
Cezayir’de ihracatçı şirketler, ihracat yaptıkları ürünlerden doğan kazançları üzerindeki Kar üzerinden alınan vergilerden (Impot sur les Benefices des Societes-IBS) muaf tutulmuşlardır.

Bu kapsamda Cezayir’deki firmaların herhangi bir parasal teşvik ve mali destekten yararlanmaları durumunda, bu teşvik ve destek miktarını 4 yıl içerisinde yeniden yatırıma yönlendirmeleri zorunluluğu, ihracatçı firmalara ihracatları ile orantılı bir şekilde uygulanmamaktadır.

Bu kapsamda ihracatçı firmalara, yine ihracatları ile orantılı bir şekilde, İşletme vergilerden (Taxe sur l’activité professionnelle-TAP) muafiyet tanınmıştır.
İhraç ürünleri üzerindeki KDV’den ihracatçı firmalar muaf tutulmuşlardır.

Cezayir’de ülkemizdeki gibi Dahilde ve Hariçte İşleme Rejimlerine yönelik yasal mevzuat bulunmakla birlikte firmalarla yapılan görüşmelerde bu sistemin sağlıklı bir şekilde çalıştırılamadığı ifade edilmektedir.

Cezayir’de uluslararası fuarlara katılan firmaların; navlun, tanıtım harcamaları, stand giderleri, bireysel katılımlarda % 50, Cezayir Ticaret Bakanlığınca desteklenmesi kararlaştırılmış fuarlara katılımda % 80 oranında desteklenmektedir.

Cezayir’de ihracatçı firmaların navlun giderleri, sektör ve bölge ayrımı olmaksızın, % 25 oranında desteklenmektedir. Hurma ihracatında bu oran % 80’dir. Ancak, hükümetler arası anlaşmalar kapsamında alınan bir hizmet veya ödenen bir bedelin karşılığında ihraç edilen mallar, onarıma tabi tutularak ihraç edilen ürünler ile çeşitli hurda-atık niteliğindeki ürünlerin ihracatı bu kapsamda desteklenmemektedir. Yine bu çerçevede; ulusal sınırlar dahilinde 150 km’yi aşan karayolu nakliye masrafları da teşvik kapsamındadır.

Tarımsal ürün ihracatında ihracatçı firmaların banka kredilerinin 3 puanı kamu kaynaklarınca karşılanmaktadır.

Öte yandan, hurma ihracatı kilo başına nakit destek kapsamındadır.
 
Ülkede İş Kurma Mevzuatı

Şirketler
 
30/12/2019 tarih ve 81 No'lu Cezayir Resmi Gazetesi'nde yayımlanan 2020 yılı Bütçe Kanunu'nun 109. maddesine göre, yabancılar tarafından kurulan şirketlerin %51'inin Cezayirli bir vatandaşa ait olma zorunluluğu bundan sonra sadece Cezayir Maliye Bakanlığı tarafından belirlenecek stratejik sektörler için uygulanacağı, diğer sektörler için bu kuralın (%51 kuralı) geçerli olmayacağı açıklanmıştır. Basında yer alan haberlere göre, hidrokarbon sektörünün stratejik olarak açıklanacağı bunların dışında kalan sektörler için bu kuralın uygulanmayacağı belirtilmektedir.

Cezayir’de şirket kurma prosedürleri Milli Ticaret Sicil Merkezi (Centre National du Registre du Commerce-CNRC- http://www.cnrc.org.dz/fr/index.php ) tarafından yerine getirilmektedir.
 
E.U.R.L (Şahıs şirketi): Tek kişilik şirkettir. Yönetici, şirketin sahibi veya dışarıdan birisi olabilir. Sermayesi: 100.000 Cezayir Dinarı (1.400 ABD Doları)
 
S.A.R.L (Limited şirket): En az iki, en fazla 20 ortaklı şirkettir. Şirket yöneticisi, ortaklardan veya dışarıdan birisi olabilir. Sermayesi: 100.000 Cezayir Dinarı (1.400 ABD Doları)
 
S.P.A (Anonim şirket): En az yedi ortaklı olan bu şirketler büyük sermayeli şirket niteliğine sahiptir. Yönetim kurulu ve yönetim kurulu başkanı bulunması şarttır.
Sermayesi: 1.000.000 Cezayir Dinarı (14.000 ABD Doları)
 
Şirket kuruluşu tamamlandığı bir başka ifade ile şirketin tüzel kişiliği oluştuğunda, ilgili bankadan bloke edilen sermayenin geri alınması mümkündür. Bu kuruluş sermayesinin, bankadan yaklaşık bir ay sonra geri alınabildiği belirtilmektedir.
 
Yabancı statülü şirket için de, Cezayir yasalarına göre E.U.R.L, S.A.R.L. veya S.P.A kurmak gerekmektedir. Ancak, bu şirket Cezayir yasalarına göre kurulmuş olmakla birlikte, kuruluş sözleşmesinde yabancı statülü olacağının belirtilmesi ve sermayesinin bir yabancı tarafından karşılanması nedeniyle, elde ettiği karları transfer etme hakkına sahiptir.
 
Bu bağlamda, Cezayirli bir müteşebbis ile kurulan ortak şirkette (société mixte), yabancı ortak sermaye katılım payı oranında kar transferi yapabilmektedir.
 
Eğer bir yabancı, esasen bir Cezayirli tarafından kurulmuş mevcut bir şirkete sonradan ortak olarak katılırsa kar transfer hakkına sahip olamamaktadır.
 
Yabancı statüdeki şirket kazancının yaklaşık %70’ini yurtdışına transfer edebilmektedir. Kalan %30’luk kısmın ülkede yapılacak muhtelif harcamalar için muhafaza edilmesi istenmektedir.
 
Yabancı şirket, başlangıçta, yurt dışına kar transfer edebileceğine dair Cezayir Merkez Bankası’ndan izin almalıdır.
 
Şirket Kuruluşunda İzlenecek Prosedür

 

  • Ortakların tespiti ve ortaklık paylarının belirlenmesi,
  • Kurulacak şirketin isminin tespiti ve ticaret siciline tescili,
  • Şirket merkezi olacak yerin kiralanması ve noterde kira kontratı yapılması,
  • Kurulacak şirketin belirlenen çalışma sahası çerçevesinde noterde statüsünün hazırlanması,
  • Şirket yöneticisinin belirlenmesi,
  • Şirket sermayesinin belirlenmesi,
  • Şirket sermayesi olarak belirlenen paranın bankada bloke edilmesi. (Oturumu olmayanlar için bu paranın banka havalesi ya da havaalanında yapılacak resmi deklare ile getirilmesi şarttır.)
  • Noterde hazırlanan şirket statüsünün mahalli gazete ve ticari sicil gazetesi ilanlarının Noter tarafından yapılması,
  • Şirket ortaklarının pasaport fotokopileri,
  • Şirket yöneticisinin elçilik tasdikli ve tercüme edilmiş nüfus cüzdanı örneği ve sabıka kaydı,
  • Şirket merkezi olarak kiralanan yerin, bağlı olunan mahkeme tarafından tayin edilecek görevli memur tarafından resmi tespitinin yapılması,
  • Kiralanan yerin emlak borcu bulunmadığına dair Belediyeden belge alınması,
  • Şirketin statüsü ve kira kontratıyla vergi dairesinde kayıt yaptırılması,
  • Vergi Dairesine harç yatırılması,
  • Ticaret Sicil Müdürlüğünden alınan belgelerin doldurularak belediyeden tasdik ettirilmesi,
  • Ticaret Sicil Müdürlüğüne harç yatırılması,
  • Dosyanın Ticaret Sicil Müdürlüğüne teslimi ve şirket kuruluşunun alınması,
  • Ticaret Sicil Müdürlüğünden alınan resmi kuruluş belgesi ile birlikte vergi dairesine gidilerek işe başlama deklarasyonunun hazırlanması ve vergi kartı talebinde bulunulması,
  • Notere şirket kuruluşunun tamamlandığının beyan edilmesi,
  • Noterden alınacak resmi belge ile bankada bloke edilen şirket sermayesinin şirket adına açılacak hesaba aktarımı,
  • Şirket kuruluşu tamamlandıktan sonra şirket yöneticisi ve ortakları oturum almak için Emniyet Müdürlüğüne başvuruda bulunabilirler,

 
Şirket ortakları Cezayir’e gelmeyeceklerse, yöneticiye noter tasdikli ve tercümeli vekalet vererek işlemleri yaptırabilirler. Ancak bu vekâletin Türkiye’deki Cezayir Konsolosluğundan tasdik edilmesi gerekmektedir.
 
Cezayir ticaret siciline kayıt prosedürünün, özellikle ithalat ve ihracat şirketleri için her iki yılda bir yenilenmesi gerekmektedir. Bunun için kayıt sicilinin ilk alındığı tarihten sonra 2 yıl dolmadan 15 gün önce Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne başvuruda bulunmak gerekmektedir.

Yabancı Şirket (Şube) Kurulması

Cezayir’de kurulacak şirket, ana şirketin bir şubesi olacak ise, ana firmanın tüm dokümanlarının tercüme edilip, Dışişleri Bakanlığı tarafından tasdik edilmesi ve Ticaret Bakanlığı’na verilmesi gerekmektedir.

Yabancı firma tüm sermayesini ve kazancını transfer etme hakkına sahiptir. Ancak, Cezayir’deki ofisin iyi şekilde çalışması için yeterli bir bütçenin ülkede bırakılması gerekmektedir.

Öte yandan, Cezayir mevzuatı gereği özelleştirmelerin durdurulduğu hususu dikkate alındığımda, ortaklık kurulmak istenen Cezayir şirketinin halihazırda fabrika, bina ve arsasının olması durumunda mülkün bir bölümünün özelleştirilmesi anlamına geleceği için sermaye ortaklığı yapılması mümkün olmamakta, bu durumda Türk tarafıyla ortak girişim (“Joint-venture”) oluşturulması gerekmekte, ancak kurulacak ortaklığın yeni kurulan bir Cezayir firması ile Türk firması arasında yapılması durumunda sermaye ortaklığı yapılabilmektedir.
 
 
Şirketlerimizin Cezayir’de yatırım yapmak istemeleri halinde, ayrıca aşağıdaki hususları dikkate alınmaları gerekmektedir.

 

  • 30/12/2019 tarih ve 81 No'lu Cezayir Resmi Gazetesi'nde yayımlanan 2020 yılı Bütçe Kanunu'nun 109. maddesinde, yabancılar tarafından kurulan şirketlerin %51'inin Cezayirli bir vatandaşa ait olma zorunluluğu bundan sonra sadece Cezayir Maliye Bakanlığı tarafından belirlenecek stratejik sektörler için uygulanacağı, diğer sektörler için bu kuralın (%51 kuralı) geçerli olmayacağı açıklanmıştır. Basında yer alan haberlere göre, hidrokarbon sektörünün stratejik olarak açıklanacağı bunların dışında kalan sektörler için bu kuralın uygulanmayacağı belirtilmektedir.
  • Türk şirketinin yatırımı devlet garantisindedir. 
  • Ortaklık şirketi kuruluşunda İcra Kurulu oluşturularak idare/yönetim hisse çoğunluğu olmasa dahi Türk şirketine verilebilir. 
  • Ortaklık kurulacak Cezayir şirketinin hâlihazırda fabrika, bina ve arsası olması durumunda ortak girişim (Joint-Venture) yapılır. 
  • Ortaklık kurulacak Cezayir firmasının yeni kurulması durumunda sermaye ortaklığı kurulabilir.
     
  • Yatırım yapmak isteyen Türk şirketlerine vergi ve gümrük muafiyeti dahil ucuz kredi, arsa tahsisi imkanlar ölçüsünde bina tahsisi mümkündür. 
  • İthalat-ihracata yönelik yatırımlarda 70/30 kuralı geçerlidir.

 
İrtibat Bürosu
 
İrtibat bürolarının ticari faaliyette bulunma ve para transfer hakları yoktur. İrtibat bürosu kurulmasında öncelikle Ticaret Bakanlığı’na yazılı başvuruda bulunulması ve aşağıdaki koşulların yerine getirilmesi gerekmektedir. 

  • Mali koşullar: Banka nezdinde cedac hesabı açtırılması (bu hesaba yatırılan para döviz, çekilen para ise dinardır. Yalnız yabancılar için açılan bir hesap türüdür). İrtibat bürosu için 20.000 ABD Doları’nın teminat olarak bankada bloke edilmesi gerekmektedir. 
  • İdari koşullar: Ana şirketin statüsünün onaylı fotokopisi, büro yöneticisinin atanmasına ilişkin ana şirketin kararı, büro yöneticisinin özgeçmişi ve pasaport fotokopisi büronun faaliyet göstereceği yer.


Oturma ve Çalışma İzinleri

Cezayir Hükümeti, ülkedeki işsizliğin de etkisiyle, dışarıdan işçi getirilmesine izin vermemektedir. Ancak, diplomalı kalifiye işçiler ve mühendisler için izin alınabilmesi imkan dahilinde olup, resmi olmamakla birlikte 1 yabancı işçiye karşılık 3 yerli işçi istihdamı politikası uygulanmaktadır. Çalışma izni en az üç ay, en fazla iki yıl için verilebilmektedir.
 
Cezayir’de oturma ve çalışma izni almak isteyen yabancılar, öncelikle İçişleri Bakanlığına Bağlı Güvenlik Dairesine başvuruda bulunmak zorundadırlar.

Sitemizde ve uygulamamızda çerezler kullanılmaktadır. Buradan İnceleyebilirsiniz..