Anasayfa / EC / Pazarda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Pazarda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Ticareti Etkileyen Kültürel Faktörler
Ekvatorlu işadamları çoğunlukla İngilizce konuşmaktadır. Ancak ülkeye yapılacak ziyaretlerde ve ticari ilişkilerin kurulmasına yönelik çalışmalarda ülke koşullarına hakim ve İspanyolca konuşan bir tercüman veya yerel personel kullanılmasında fayda görülmektedir.
 
Bu ülke iş adamlarından gelen e-posta ve iş tekliflerinin olumsuz bile olsa yanıtlanması önem arz etmektedir. Doktor, Mühendis ve Ekonomist gibi ünvanların kullanımı yaygındır.
 
İş görüşmelerinde Ekvatorlu iş adamları resmi ve oldukça kibardır. Görüşme ofiste yada bir restoranda yapılabilmekte ve genellikle kararlaştırılan zamanda başlamaktadır. Yapılacak müzakerelerde ilk başta karşı taraftan ilgi eksikliği algılanabilmekte ise de, Ekvatorlu iş adamlarının ikna edilmeyi bekledikleri unutulmamalıdır. Tanıdık ve güvenilir kişilerle iş yapmayı tercih eden Ekvatorlular, iş ilişkilerinde uzun vadeli bir yaklaşım sergilemektedir.
 
Turistik Vize:
Turistik Ziyaret Vizesi: Umuma Mahsus, Hizmet, Hususi ve Diplomatik Pasaport sahibi vatandaşlarımız 90 güne kadar olan turistik amaçlı seyahatlerinde vizeden muaftır (www.mfa.gov.tr). Ancak bu bilgilerin seyahat öncesinde Ekvator Cumhuriyeti Büyükelçiliği’ne (Tel: 0312 446 01 60) teyit ettirilmesi tavsiye edilmektedir.
 
Geçici İkamet İzni:
Öte yandan, turistik seyahatler haricinde ise, ülkeye girişten önce Ekvator Konsolosluklarından vize alınmalıdır. Ekvator’da ticari faaliyetler yada yatırım gerçekleştirecek kişi, ilgili vize başvurusunda bulunması gerekmektedir.
 
Yatırımcı Vizesi (geçici ikamet izni): http://www.consuladovirtual.gob.ec/servicios/2017_req_vis2_temInvers_ing.html
 
Resmi Tatiller ve Çalışma Saatleri
Ekvator’da günışığından yararlanma amaçlı saat düzenlemesine gidilmemektedir. Çalışma saatleri 09:00-18:00 arasıdır. 2020 yılında Ekvator'daki tatil günleri aşağıda yer almaktadır.
 
1 Ocak (Yeni Yıl); 24-25 Şubat (Karnaval); 10 Nisan (Kutsal Cuma), 12 Nisan (Paskalya); 1 Mayıs (İşçi Bayramı); 24 Mayıs (Pichincha Zaferi); 10 Ağustos (Bağımsızlık Günü); 9 Ekim (Guayaquil'in Bağımsızlık Günü), 2 Kasım (Azizler Günü); 3 Kasım (Cuenca'nın Bağımsızlık Günü), 6 Aralık (Kito'nun Kuruluşu), 25 Aralık (Noel)
 
Telefon Kodları
Ekvator’un uluslararası telefon kodu 593’tür. Türkiye’den Ekvator’a yapılacak aramalarda (00) veya (+) 593, alan kodu ve telefon numarası tuşlanmalıdır.
 
Yerel Saat
Ekvator ile Türkiye arasındaki saat farkı -8 saat olup, örneğin Türkiye'de saat akşam 18.00 iken Ekvator'da sabah 10.00’dur. Saat farkları ile bilginin www.worldtimezone.com  adresinden edinilmesi mümkündür.
 
Para Kullanımı
Ekvator’un resmi para birimi, 2000 yılından bu yana ABD Doları’dır.
 
Ölçü Birimi
Metrik sistem ölçülerinin yanı sıra yerel ölçü birimleri de kullanılmaktadır. (1 vara = 84 cm)
 
Ulaşım ve Nakliye
Türkiye’den Ekvator’a doğrudan uçak seferleri yapılmamaktadır. Avrupa üzerinden KLM ve IBERIA Havayollarının Quito ve Guayaquil Havaalanlarına her gün Amsterdam ve Madrid çıkışlı düzenli seferleri bulunmaktadır. Bu iki havaalanında depolama ve kargo taşımacılığı hizmeti verilmektedir.
 
Diğer ulaşım alternatifleri ise ABD (Miami, Houston ve Atlanta) üzerinden düzenli sefer yapan American, Continental ve Delta Havayolları ve Latin Amerika kökenli olan LAN ve Avianca gibi Avrupa’ya düzenli seferleri bulunan Havayolları ile ulaşımdır. ABD üzerinden gelişler, ABD'de güvenlik sebebiyle bavulun bağlanmaması ve aktarma sırasında bavulun yolcu tarafından taşınması nedeniyle tavsiye edilmemektedir. TAME, LAN, Icaro, Aerogal, Saereo ve VIP gibi yerel havayolu şirketleri ile ülke içi pek çok noktaya ulaşım mümkündür.
 
Şehir merkezine yakın konumdaki Quito ve Guayaquil Havaalanlarından şehre ulaşım ve taksi bulmak kolay olup, taksiler oldukça ucuzdur. Güvenlik açısından telsizli taksilerin kullanılması tavsiye edilmektedir. Quito ve Guayaquil'de Uber ve Cabify uygulamaları ile taksi bulma imkanı mevcuttur. Büyük otellerin “shuttle” hizmetleri de bulunmaktadır. Araç kiralama pahalı bir alternatif olup, trafik kazaları da yaygındır.
 
Deniz yolu ile yapılan mal gönderimlerinin süresi yaklaşık 1 aydır. Ülkenin başlıca limanları Guayaquil, Manta, Esmeraldas ve Puerto Bolivar’dır. Guayaquil Limanı, konteyner, depolama ve Ro-Ro taşımacılığı gibi liman hizmetleri bakımından oldukça gelişmiştir. Sigortanın Ekvator şirketlerine yaptırılması gerekmektedir. İki ülke arasındaki deniz yolu taşımacılığı genellikle Avrupa üzerinden gerçekleştirilmektedir.
 
İhracatçılarımızın söz konusu ülkeye sevkiyat öncesinde yasal mevzuat ve düzenlemeler, düzenlenmesi gerekli evraklar, ürünün niteliğine en uygun taşıma şeklinin belirlenmesi, paketleme ve etiketleme kurallarına uyulması gibi faktörleri titizlikle değerlendirmeleri gerekmektedir.
 
İklim
Kıyılarda ve ülkenin doğusunda tropik iklim hakimdir. Orta kesimlerdeki dağlık alanlarda ise ılıman iklim görülmektedir. Yıllık ortalama sıcaklık 16°C’dir. Aralık ve Ocak en sıcak aylar olup, günlük ortalama en düşük ve yüksek hava sıcaklığı 8-22°C’dir. En soğuk aylar ise Nisan ve Mayıs olup, günlük ortalama en düşük ve yüksek hava sıcaklığı 8-21°C’dir. En az yağış görülen ay Temmuz, en yağışlı ay ise Nisan’dır. Ülkede, coğrafi konumu itibarıyla mevsim değişiklikleri yaşanmamaktadır. Ülkenin yaklaşık %78’inde tropik ve yarı-tropik iklim, %20’sinde ise ılıman iklim hakimdir. 

Sitemizde ve uygulamamızda çerezler kullanılmaktadır. Buradan İnceleyebilirsiniz..