Anasayfa / BO / Pazarda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Pazarda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Ticareti Etkileyen Kültürel Faktörler

Bolivya’da en önemlileri İspanyolca, Aymara ve Quechua olmak üzere 37 farklı dil konuşulmaktadır. Uluslararası şirketlerle sıklıkla çalışan firmalarda İngilizce konuşulsa da, iş görüşmelerine tercüman ile katılmak faydalıdır. Bolivyalı işadamlarının büyük kısmı Amerikan ve Avrupa tarzı iş yapma biçimlerini benimsemektedir. Görüşmenin başında kartvizit değişimi yaygındır. La Paz ve Cochabamba gibi şehirlerde iş görüşmelerinde resmi kıyafetle gidilmekte, Santa Cruz’da ise havanın çok sıcak olması sebebiyle daha rahat iş kıyafetleri tercih edilebilmektedir. İş görüşmelerinin yemek saatinde yapılması da yaygındır. Görüşmede şirket eşantiyonlarının verilmesi hoş karşılanmaktadır. Bolivyalı muhatapların, acente ve temsilcilerin sık ziyaret edilmesi ve şirketin tanıtımı açısından Türkiye’ye davet edilmesi tavsiye edilmektedir. Karşı tarafa gönderilen e-postalara çok hızlı cevap alınması beklenmemelidir.

Pasaport ve Vize İşlemleri

Diplomatik, Hizmet, Hususi ve Umuma Mahsus Pasaport hamilleri 90 gün süreyle Bolivya’ya yapacakları seyahatlerde vizeden muaftır. Ancak bu bilgilerin seyahat öncesinde teyit ettirilmesi önerilmektedir. www.mfa.gov.tr

Resmi Tatiller ve Çalışma Saatleri

Çalışma saatleri, şehirler arasında değişmekle birlikte La Paz ve Cochabamba’da 09:00-12:30 ve 14:30-18:30 arası; Santa Cruz’da ise 08:30-18:30 arasıdır (2 saat öğle yemeği). Bankaların çalışma saati 09:00-16:00 arası olup, bazı bankalar 18:00’e kadar da çalışabilmektedir. Bazı kamu kurumları da molasız şekilde 08:30-16:30 saatleri arası çalışmaktadır.

Bolivya’da Resmi Tatil Günleri

1 Ocak

Yeni Yıl

22 Ocak

Çokuluslu Devlet Günü

20-21 Şubat

Karnaval

6 Nisan

Kutsal Cuma

1 Mayıs

İşçi Bayramı

7 Haziran

Katolik Yortusu

21 Haziran

Kış Gündönümü (Aymara Yeni Yılı)

6 Ağustos

Bağımsızlık Günü

2 Kasım

Azizler Günü

25 Aralık

Noel

 

Telefon Kodları

Bolivya’nın uluslararası telefon kodu 591’dir. Türkiye’den Bolivya’ya yapılacak aramalarda 00 + 591 + alan kodu + telefon numarası tuşlanmalıdır. Santa Cruz’un şehir kodu ise 3’tür.

Yerel Saat

Bolivya ile Türkiye arasındaki saat farkı -6 saat olup, örneğin Türkiye'de saat 16.00 iken Bolivya’a saat sabah 10.00’dur. Saat farkları ile bilginin www.worldtimezone.comadresinden edinilmesi mümkündür.

Para Kullanımı

Bolivya’nın resmi para birimi Boliviano’dur (1 Boliviano (Bs) = 100 centavos). Boliviano, yabancı para birimlerine serbestçe çevrilebilmekte (konvertibl) olup; bankalarda, döviz bürolarında ve otellerde bu işlemler gerçekleştirilebilmektedir. Büyük şehirlerde ATM’lerden de Dolar ya da Boliviano çekilebilmektedir.

Ölçü Birimi

Bolivya’da metrik sistem ölçülerinin yanı sıra, yerel ölçü birimleri de kullanılmaktadır.

1 libra (lb) = 450 g

1 aroba = 25 lb = 11,4 kg

1 quintal = 100 lb = 45,5 kg

İklim

Yaklaşık 1.500 metre yükseklikteki bölgelerde tropik iklim, 3.500 metre yükseklikteki bölgelerde ise soğuk iklim görülmektedir. Örneğin Santa Cruz’da (416 metre) ortalama hava sıcaklığı 25,4°C ve yıllık ortalama yağış miktarı 1.413 mm; Cochabamba’da (2.258 metre) ortalama hava sıcaklığı 15,7°C ve yıllık ortalama yağış miktarı 483 mm; El Alto’da ise (4.103 metre) ortalama hava sıcaklığı 8,5°C ve yıllık ortalama yağış miktarı 603 mm’dir.

La Paz’da ise (3.640 metre) ortalama hava sıcaklığı 11,2°C ve yıllık ortalama yağış miktarı 512 mm’dir. En sıcak ay Kasım (6-19°C), en soğuk ay ise Temmuz’dur (1-17°C). En yağışlı ay Ocak (aylık ortalama yağış miktarı 140 mm), en kurak ay ise Haziran’dır (aylık ortalama yağış miktarı 8 mm).

Yerel Ulaşım

Bolivya’ya Türk Hava Yolları’nın direkt uçuşu bulunmamaktadır. American Airlines ve Aerosur, ABD’den Bolivya’ya doğrudan sefer düzenlemektedir. LAN ve TACA Lima (Peru) aktarmalı, Avianca ise Bogota (Kolombiya) aktarmalı sefer yapmaktadır. Bolivya içinde ise BOA, TAM, Amazonas ve Aerocon Havayollarının seferleri bulunmaktdır.

Karayolu altyapısı gelişmemiş olduğundan yurt içi ulaşım zordur. Karayollarının yaklaşık %10’u asfaltlı, kalanı ise çakıllı ve toprak yollardan oluşmaktadır. La Paz ile Desaguadero, Arica, Oruro, Potosí, Cochabamba, Santa Cruz ve Trinidad arasındaki karayolları iyi durumdadır. Demiryolu altyapısı ise batı ve doğu hattı olarak ikiye ayrılmaktadır. Batı hattı La Paz ile Arica, Antofagasta, Guaqui ve And vadilerinden geçmektedir ancak bu hattın bazı kesimleri kapalıdır. Santa Cruz ile Brezilya ve Arjantin arasında işleyen doğu hattında ise daha sık bakım yapılmaktadır.

Şehir içinde taksi ile ulaşım araç kiralamaya kıyasla daha uygun fiyatlı bir alternatiftir. Ancak güvenlik açısından özellikle akşamları telsiz taksilerin kullanımı tavsiye edilmektedir. El Alto Havaalanı ile La Paz arası taksi ücreti yaklaşık 10 Dolar’dır. Şehir içi yakın mesafelerde ise 1-5 Dolar arasındadır.

Elektrik Voltajı

Bolivya’da 220 ve 230 voltluk elektrik akımı olup, prizler A ve C tipi denen iki uçlu ve uçları yassı olan tiptedir.

Sitemizde ve uygulamamızda çerezler kullanılmaktadır. Buradan İnceleyebilirsiniz..