Anasayfa / AL / Pazarda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Pazarda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

İşadamlarının Pazarda Dikkat Etmesi Gereken Hususlar

 

Para Kullanımı

 

Arnavutluk, büyük ölçüde nakit para kullanılan bir ülkedir. Ancak giderek gelişen büyük oteller, alışveriş merkezleri, uluslararası havayolu şirketleri kredi kartı ve seyahat çekleri kabul etmektedir. Bankalarda seyahat çeklerini paraya dönüştürmek mümkündür.

 

Pasaport ve Vize İşlemleri

 

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Arnavutluk Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Vizenin Karşılıklı Olarak Kaldırılmasına Dair Anlaşma 4 Şubat 2010 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

 

Söz konusu Anlaşma Türkiye ve Arnavutluk vatandaşı diplomatik, hususi, hizmet ve umuma mahsus pasaport hamillerinin, birbirlerinin ülkesine, her altı ay içinde ilk giriş tarihinden itibaren doksan (90) günü aşmayan bir süre için veya transit geçiş maksadıyla vize almadan girebilmelerini öngörmektedir.

 

Karşılıklı vize muafiyeti yukarıda belirtilen anlaşma ile sağlanmış olmakla birlikte, Arnavutluk’un insan ticareti ve uluslararası organize suç şebekelerinin ağlarını halen üyelik sürecinde bulunduğu AB ülkelerine bağlayan coğrafi bir konumda bulunması, sınır görevlilerinin zaman zaman AB dışından ülkeye gelen başka şahıslar gibi vatandaşlarımıza karşı da aşırı temkinli davranmasına yol açabilmektedir.

 

Ancak, vatandaşlarımızın, beklenmeyen sorunlarla karşılaşmamaları açısından, Arnavutluk’a yapacakları seyahatlerde, pasaportlarının geçerlilik sürelerini önceden kontrol etmeye, yanlarında ülkede kalmayı öngördükleri süreyle orantılı makul miktarda döviz bulundurmaya ve seyahat amaçlarını görevlilere açık bir şekilde izah etmeye özen göstermeleri önemle tavsiye olunur.

 

Resmi Tatiller ve Çalışma Saatleri

 

  • 1 Ocak-Yeni Yıl
  • 22 Mart-Nevruz
  • 8 Nisan-Katolik Paskalyası
  • Ortodoks Paskalyası
  • 1 Mayıs-İşçi Bayramı
  • 19 Ağustos- Büyük Bayram
  • 19 Ekim- Rahibe Teresa Günü
  • 25 Ekim Küçük Bayram
  • 28-29 Kasım- Ulusal Günler
  • 25 Aralık-Noel

Hafta sonuna düşen tatil günleri, takip eden haftanın ilk çalışma gününden itibaren uygulanmaktadır.

 

Ulaşım

 

Ülkenin toplu taşıma güvenliği zayıf ve şehir içi ve şehirlerarası karayolları bakımsız durumdadır. Özellikle kış aylarında ülkenin kuzeyindeki dağlık bölgelerde rastlanan buzlanma yolları tehlikeli kılmaktadır.

 

Başlıca büyük şehirlerarasında otobüs seferleri mevcuttur. Ülkedeki yabancıların büyük kısmı, toplu taşıma aracı olarak otobüs hatları üzerinde belirli bir saat programı ve ücret tarifesi olmaksızın faaliyet gösteren özel minibüsleri tercih etmektedir.

 

Ülke içinde havayolu seferi düzenlenmemekte, demiryolları ile ulaşım ise ancak çok sınırlı biçimde gerçekleştirilmektedir. Türk Havayollarının Tiran’a her gün için seferi mevcuttur.

 

Telefon Kodları

 

Arnavutluk’un uluslararası telefon kodu 355’tir. Başkent Tiran’ın telefon kodu 4, diğer önemli şehirlerinden Durres’inki 52, Elbasan’ınki 545, Vlore’ninki ise 33’tür.

 

Sağlık

 

Temel ilk yardım önlemleri dışında Arnavutluk’un tıbbi imkanları ve sağlık hizmetleri oldukça kısıtlı düzeydedir. Özellikle operasyon ve hastanede bakım gerektiren durumlarda, tıbbi malzeme, uzman doktor, teşhis cihazları ve ilaç yetersizlikleri önemli sorunlar ortaya çıkarabilmektedir. Ülkeye seyahat edecek olan işadamlarının, düzenli olarak kullandıkları ilaç ve tıbbi malzemeleri yanlarında bulundurmaları tavsiye edilmektedir.

 

İklim

 

Ülkenin sahil şeridinde genellikle Akdeniz ikliminin özellikleri görülürken, dağlık bölgelerde sert karasal iklim hakimdir. Kışlar soğuk ve bulutlu geçerken yazlar sıcak ve yağışlıdır. Başkent Tiran’da hava sıcaklığı, en sıcak ay olan Ağustos’ta 17-31º, en soğuk ay olan Ocak’ta ise 2-12º düzeylerinde seyretmektedir. En çok yağış görülen ay ise Aralık’dır.

Sitemizde ve uygulamamızda çerezler kullanılmaktadır. Buradan İnceleyebilirsiniz..